Çırak ve kalfa sayısı bir milyonu aştı!

Çırak ve kalfa sayısı bir milyonu aştı!

MEB, mesleki eğitim merkezlerine ilişkin verileri paylaştı. Bakan Özer ise duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Meslek eğitim merkezlerinde öğrencileri ucuz emek gücü olarak kullanan AKP iktidarı, sayının bir milyonu aştığını söyledi. "Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği bir milyon kayıtlı öğrenci hedefine ulaşmanın mutluluğu içindeyiz" diyen Bakan Özer, çırak ve kalfa sorununun kalmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çocukların çıraklık ve kalfalığa yönlendirildiği ucuz iş gücü merkezi haline gelen mesleki eğitim merkezlerine ilişkin verileri paylaştı. MEB'in açıklamasına göre 15 Kasım itibarıyla; çocukların çıraklık ve kalfalık için yönlendirildiği mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı bir milyon 33 bin oldu. Bu rakama, 11 ayda ulaşıldığı kaydedildi.

4 ALANDA 100 BİN SAYISI AŞILDI

Evrensel'in aktardığına göre mesleki eğitim merkezlerinde en çok öğrenci bulunan alan, yaklaşık 130 bin kişiyle güzellik ve saç bakım hizmetleri oldu. 100 binin üzerinde öğrencisi olan diğer alanlar ise sırasıyla motorlu araçlar teknolojisi, yiyecek ve içecek hizmetleri ve moda tasarım teknolojileri oldu.

3 yıl çıraklık, bir yıl kalfalık olmak üzere 182 dalda eğitim verilen merkezlerdeki ücretler de MEB'in çocuk emeği sömürüsüne yönelik politikasını gösteriyor. Çıraklar bin 658 lira, kalfalar ise 2 bin 763 lira alıyor.

BAKAN ÖZER MUTLULUĞUNU GİZLEMEDİ

Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Mahmut Özer de mutluluğunu gizlemedi. "Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde yaptığımız kanuni düzenlemenin hayata geçmesiyle kendilerinin ilk etapta işaret ettiği bir milyon kayıtlı öğrenci hedefine ulaşmanın mutluluğu içindeyiz" diyen Özer, merkezlerin patronlar için cazip hale gelmesiyle de övündü.

Düzenleme öncesinde Türkiye'deki çırak ve kalfa sayısının 159 bin olduğunu söyleyen Özer, "Şu anda mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı bir milyon 33 bin öğrencimiz bulunuyor" dedi.

'ÇIRAK, KALFA SORUNU KALMADI'

Çırak, kalfa ve usta bulma sorununun kalmadığını söyleyen Özer, "Türkiye'nin her noktasında artık özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için çırak, kalfa, usta bulma ile ilgili hiçbir sorun kalmadı. Yıl bitiminde bu hedefin çok daha ötesine geçeceğiz" ifadelerini de kullandı.

DAHA FAZLA