CHP’li Bulut: Sağlık Bakanlığı kızamık vakalarını saklıyor

CHP’li Bulut: Sağlık Bakanlığı kızamık vakalarını saklıyor

CHP’li Bulut, “Sağlık Bakanlığı kızamık vakaları ile ilgili verileri saklıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son günlerde artan ve İstanbul’da iki çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan kızamık vakalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Bulut, “Sağlık Bakanlığı kızamık vakaları ile ilgili verileri Covid 19 vakalarında olduğu gibi saklıyor. Bakanlık, verileri saklamak yerine vakit geçirmeden önlem almalıdır” dedi.

‘VAKA SAYILARI ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA’

Aşının bulaşıcı hastalıkların önlenmesindeki en büyük araç olduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Ancak, Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği uygulamasına geçişle birlikte kızamıkla mücadele stratejisini de değiştirmiş, bağışıklama hizmetlerini başvuruya dayalı hale getirmiştir. Söz konusu durum bağışıklama hizmetlerine de büyük bir darbe vurmuştur. Her yaşta görülebilen ve ölümcül olan kızamık, aşılama yoluyla kontrol altına alınan bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak Türkiye’de vaka sayıları endişe edici boyuta ulaşmıştır.”

‘ARTIŞ GÖSTERMESİNİN NEDENİ AŞI KARŞITLIĞI’

Türkiye’nin, Avrupa’daki kızamık olgu sayılarına göre Rusya ve Tacikistan’dan sonra 457 olgu ile 3. sırada geldiğine işaret eden Bulut, şunları söyledi:

“Bu sayının 343’ü de 2023’ün ocak ve şubat aylarına aittir. Kızamık nedeniyle bu yıl içinde İstanbul’da 2 çocuk hayatını kaybetmiştir. Kızamık hastalığının artış göstermesinin nedeni aşı karşıtlığı ve Suriyeli sığınmacıların kontrolsüz bir şekilde ülkemize giriş yapması gösterilmektedir.”

‘VERİLERİ SAKLAMAK YERİNE ÖNLEM ALINMALI’

Dünya Sağlık Örgütü’nün, Türkiye’yi, Avrupa Bölgesi için belirlenmiş hedefler doğrultusunda önce 2010 daha sonra 2015 yılına dek kızamık hastalığının sıklığını azaltmaya yönelik çalışmaları yürütmekle yükümlü kıldığının altını çizen Bulut, şunları kaydetti:

“Fakat vaka sayısındaki artış bakanlığınızın aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Sağlık Bakanlığı kızamık vakaları ile ilgili verileri Covid 19 vakalarında olduğu gibi saklıyor. Bakanlık, verileri saklamak yerine vakit geçirmeden önlem almalıdır.”

DAHA FAZLA