
ÇHD Davası'nda "tutukluluğa devam" kararı
Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 4 avukat için "tutukluluğa devam" kararı verildi.
ÇHD üyesi 22 avukatın "terör örgütü DHKP/C'ye üye olmak veya yönetmek" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması bugün görüldü. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçları'nın da aralarında yer aldığı 4 avukat için tutukluluk hallerinin devamı kararı verilirken, dava ertelendi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 avukatın, "terör örgütü DHKP/C'ye üye olmak veya yönetmek" suçlamasıyla yargılandığı davada, tutuklu 4 sanığın tahliye talepleri reddedildi.
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Selçuk Kozağaçlı, Özgür Yılmaz, Oya Aslan ve Barkın Timtik ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Yabancı barolardan bazı avukatlar da duruşmaya izleyici olarak geldi.
ADLİ TIP'TAN RAPOR GELMEDİ
Mahkeme başkanı, "Belçika ve Hollanda belgeleri" olarak anılan 1 Nisan 2004'te DHKP/C terör örgütüne yönelik Hollanda'da gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen belgelerin yer aldığı dijital materyaller ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün gönderdiği, onaylı Belçika ve Hollanda belgelerinin fotokopilerinin aynı olup olmadığıyla ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan istenilen raporun gelmediğini belirtti.
İLK DURUŞMADA RAPORUN BEKLENMESİNE KARAR VERİLMİŞTİ
23 Mart'ta, 20 yıldır bulunmayan dijital materyaller dosyaya girdikten sonraki ilk duruşma görülmüştü. Duruşmada söz alan avukatlar, "soruşturma ve kovuşturmalarda yer alan savcı, emniyet müdürü, komiserlerin sahte delil, ifade üretimi ve dijital materyaller ile oynama faaliyetlerinden" hüküm giydiğini hatırlatmıştı.
Selçuk Kozağaçlı ise "Yıllardır tutuklu olan insanlar hakkında açılan soruşturmanın usulsüzlüğü var, soruşturma ve yargılama sürecinde görev yapan kolluk yargılanmış ve hüküm giymiş. Bunlar çok büyük delillerdir. Daha ne olsun" diye sormuştu.
Mahkeme heyeti ise dijital materyallerle ilgili Adli Tıp raporunun beklenmesiyle tutukluluk halinin devamına karar vermişti.
TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti dikkate alınarak, bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Sanıkların avukatları ve tutuklu sanıklar, tahliye taleplerine ilişkin beyanda bulundu.
Mahkeme, sanıklar Selçuk Kozağaçlı, Oya Aslan, Özgür Yılmaz ve Barkın Timtik'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, Adli Tıp Kurumundan istenilen raporun beklenmesine hükmetti.
Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için 7 Eylül'e ertelendi.
NE OLMUŞTU?
Evrensel'in aktardığına göre yargılama sürecinde yaşananlar özetle şöyle:
2013 yılında ÇHD ile Halkın Hukuk Bürosu'na polis baskını yapıldı, 11 avukat gözaltına alındı. O sırada Suriye'de bulunan ve Türkiye'ye döner dönmez gözaltına alınan Selçuk Kozağaçlı'nın da arasında bulunduğu 9 avukat tutuklandı. 20 avukatın Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKP-C) üyeliği ve yöneticiliğiyle suçlandığı 624 sayfalık iddianame, 19 Temmuz 2013’te, 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Süren yargılamalarda bütün avukatlar tahliye edildi, Oya Aslan ve Özgür Yılmaz hakkındaki yakalama kararları da kaldırıldı.
2017’DEKİ İKİNCİ DAVA
Avukatların tutuksuz yargılanması sürerken ikinci operasyon düzenlendi. 12 Eylül 2017 günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında verilen yakalama kararı üzerine, ÇHD üyesi 16 avukat gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ikinci davada 22 avukat sanık olarak yer alıyordu. Tutuklandıktan 1 yıl sonra hakim karşısına çıkan avukatlar için 5 gün süren duruşmada mahkeme heyeti oy birliğiyle tahliye kararı verdi.
Gece saatlerinde savcı bu tahliye kararına itiraz etti ve henüz aradan 24 saat dahi geçmemişken aynı mahkeme heyeti, bu itirazı kabul ederek avukatların yeniden tutuklanmasına karar verdi.
Pek çok usulsüzlüğün yaşandığı yargılama sürecinin karar duruşmasında avukatlara dava açılmasında kilit rol oynayan ve "silahlı yağma", "bıçaklı saldırı" gibi suçlardan hükümlü olan gizli tanık İ.Ö.’nün 141 ayrı davanın gizli tanığı olduğu ortaya çıktı. Öyle ki İ.Ö. o duruşmada “Ben çok mahkemede tanığım, bu hangi mahkeme bilmiyorum” bile diyebildi.
Tutuklu avukatların ve müdafilerinin katılmadığı 20 Mart 2019 tarihli duruşmada kararı açıklayan mahkeme 18 avukata toplamda 159 yıldan fazla ceza verdi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu ikinci davayla ilgili Eylül 2020’deki kararıyla avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetti. Avukat Ebru Timtik ölüm orucunda hayatını kaybettiği için onunla ilgili karar verilmesine yer olmadığı ifade edildi.
BÜTÜN AVUKATLARIN CEZALANDIRILMASI İSTENDİ
2013’te yapılan operasyon sonrası başlayan davada 15 Kasım 2021'de mütalaa sunuldu. Mütalaada savcı, yargılanan tüm avukatların “terör örgütü yöneticiliği”, “terör örgütü üyeliği” ya da “terör örgütü propagandası” suçlarından cezalandırılmasını talep etti.
Suçlamaların gerekçeleri arasında cenaze törenine katılmak, basın açıklaması yapmak gibi faaliyetler yer alıyor. Mütalaada dosyanın tutuklularından olan Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın hem "örgüt yöneticiliği" hem de “zincirleme örgüt propagandası” suçlamalarıyla cezalandırılması talep edildi.
Diğer tutuklu Avukat Oya Aslan’ın ise “İbrahim Çuhadar için adli tıp önüne gidip cenaze işlemlerinin başından sonuna kadar yer almak ve örgüt propagandasına dönüştürülen cenaze törenine de katılmak suretiyle zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması ile cezalandırılması istendi.
Mütalaada Taylan Tanay’ın “terör örgütü yöneticiliği” suçlamasıyla, aynı suçtan ceza verilen Barkın Timtik’in bu kez “terör örgütü üyeliği” ile cezalandırılması talep edildi.
Avukatlar Güçlü Sevimli, Gülvin Aydın ve Günay Dağ’ın da yine katıldığı basın açıklamaları ve cenazeler, istenen cezalara delil olarak gösterildi. Ayrıca, Avukat Taylan Tanay için tutuklanması yönünde yakalama kararı çıkarılması istendi.
Dosyada cezalandırılması istenen avukatların isimleri şöyle:
Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik, Oya Aslan, Taylan Tanay, Günay Dağ, Betül Vangölü Kozağaçlı, Güçlü Sevimli, Gülvin Aydın, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi (Özer) Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda (Kaya) Yılmaz, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Şükriye Erden.
Mütalaada Avukat Zeki Rüzgar yönünden ise davanın tefrik edilmesi talep edildi.
Dosyada Barkın Timtik, Oya Aslan ve Selçuk Kozağaçlı tutuklu bulunuyor. Dosyada yargılanan Avukat Özgür Yılmaz ise başka bir dosyadan tutuklu bulunuyor.