Çetin Kaya cinayetinde iddianame hazır: Sanık polise "kasten öldürme" suçlaması

Çetin Kaya cinayetinde iddianame hazır: Sanık polise "kasten öldürme" suçlaması

Sanık polise ait silahın 2 kez ateşlendiği, silahın 2 kez üst üste ateş almasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi.

İleri Haber

Kadıköy'de polis kurşunuyla katledilen Çetin Kaya'nın ölümüne ilişkin iddianame hazırlandı. Sanık polis S.E'nin "kasten öldürme"den cezalandırılması istenirlen; görgü tanıklarının cinayet sırasında Kaya'nın ellerinin kelepçeli olduğuna yönelik ifadeleri de iddianamede yer aldı.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 29 Kasım 2021 günü akşam saatlerinde, polis kurşunuyla öldürülen Çetin Kaya'nın ölümüne ilişkin iddianame hazırlandı. Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, sanık polis S.E. ve 3 polisin daha içinde yer aldığı resmi polis aracıyla devriyede bulunduğu sırada Çetin Kaya yönetimindeki aracı uyardıkları ancak Kaya'nın durmayarak uzaklaştığı kaydedildi.

Kaya'nın aracının Dumlupınar Mahallesi Bahtlı Sokak'ta yaşananların ardından Fahrettin Kerim Gökay Caddesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi giriş kapısı önünde polisler tarafından durdurulduğu belirtilen iddianamede, Kaya ile birlikte ön koltukta oturan E.Ç.'nin kaçtığı ve bu sırada elinde bulunan uyuşturucu maddeyi yere attığı, koşarak takip eden devriyedeki 2 polis tarafından yakalandığı belirtildi.

SANIK POLİSİN ELİNDE SİLAH İLE 

Çetin Kaya'nın ise uyarılara rağmen araçtan çıkmadığı, bunun üzerine devriyedeki polislerden biri tarafından araçtan çıkarılarak aracın arka kısmında kelepçelenmeye çalışıldığı ve sanık polis S.E.'nin olay anında çıkarttığı silahı Çetin Kaya'ya müdahale derken elinde tuttuğu öne sürüldü.

GÖRGÜ TANIKLARI, ÇETİN KAYA'NIN ELLERİNİN KELEPÇELİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

S.E.'nin ardından 2 el ateş ettiği ve bir merminin Çetin Kaya'nın ensesinden girdiği kaydedilen iddianamede, Ergen ile tanık polis İ.K.'nin "Çetin Kaya'nın kendilerine direndiği, kelepçe taktırmamak ve şüphelinin silahını almak için hamle yaptığını" iddia etmelerine rağmen Kaya'nın aracının arkasında bulunan araç içindeki görgü tanıklarının Çetin Kaya'nın ellerinin kelepçeli olduğunu aktardığı vurgulandı. 

Çetin Kaya'nın polise fiili bir saldırısının olmadığının da görgü tanıklarının anlatımıyla belirlendiği kaydedildi.

ÜST ÜSTE 2 ATIŞ HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI

Kaya'nın ölümüne ilişkin otopsi raporuna da yer verilen iddianamede, "şüphelinin bitişik atış yapmak suretiyle Çetin Kaya'nın ölümüne kasten sebebiyet verdiği, atış sayısı ve mesafesi ile olay yerindeki tarafsız tanık anlatımlarından öldürme olayının taksirle ya da
olası kasıtla meydana geldiğini kabul olanağının bulunmadığı" ifadelerine yer verildi.

Cinayet sırasında kullanılan tabancaya ilişkin uzman raporunda da tabancanın herhangi bir arızasının bulunmadığı ve silahın kazaen 2 kez üst üste ateş almasının hayatın olağan akışına uymadığı tespiti yer aldı. 

'KASTEN ÖLDÜRME'DEN CEZA İSTENDİ

İddianamede, olay anına ilişkin herhangi bir kamera kaydına ulaşılamadığı ve tanık ifadeleri dışında kanıtın olmadığı belirtilirken, güzergah üzerinde yer alan kamera kayıtlarının ise Cumhuriyet Başsavcılığına teslime edildiği belirtildi. Güzergah üzerindeki araç sürücülerinin de tanık olarak dinlendiği ve yine güzergah üzerinden temin edilen bir kamera görüntüsünde olay anına ilişkin genel hatların ortaya çıktığı ifade edilse de sanık polis S.E.'nin eylemini ne şekilde gerçekleştirdiğine dair net bir tespit yapılamadığı belirtildi.

Cumhuriyet Savcısı, iddianamede, sanık polis S.E.'nin "kasten öldürme" ve "kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma suçu"ndan cezalandırılmasını istedi. 

Çetin Kaya ailesinin avukatlarından Özgür Urfa, "Suçun polisin, devletin resmi silahı gerçekleşmesi artırıcı neden oluyor" derken, TCK'nın 266. maddedeki "kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma suçu"nun "kasten öldürme" suçundan verilen cezayı 1/3 oranında artırdığını belirtti.