Bütçe görüşmelerinde AKP’lileri rahatsız eden sözler: 'Burak Oğraş’ın, Enes Kara’nın hesabını vermediniz'

Bütçe görüşmelerinde AKP’lileri rahatsız eden sözler: 'Burak Oğraş’ın, Enes Kara’nın hesabını vermediniz'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alan TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay’ın “Burak Oğraş’ın, Enes Kara’nın hesabını vermediniz” sözlerinden iktidar milletvekilleri rahatsız oldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığının 2023 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna getirildi. Komisyonda söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay’ın “Tarikat yurtlarında Enes Kara’nın intiharının hesabını vermediniz. Burak Oğraş’ın staj sırasında öldürülmesinin hesabını vermediniz” sözleri komisyonda tartışmaya neden oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, geçen yıla göre neredeyse değişmeyen yurt sayısıyla övündü.

KASAPOĞLU, GEÇEN SENEKİ BÜTÇE SUNUMUNUN NERDEYSE AYNISINI SUNDU

Bakanın sunumunun ardından söz alan TİP Genel Başkan Yardımcısı Atay, bir konuyu normalde bir kere anlattığını ama milletvekillerine defalarca anlatmak zorunda kaldığını belirterek Kasapoğlu’nun sunumuna karşı şunları söyledi:

“Geçen sene karşılıklı yine böyle bir iletişimimiz oldu. Bugün sizi de dinledim. Birçok bütçe içerisinde kullanılmak üzere birçok şeyle övündünüz. Büyümeyle, gelişmeyle, akademik çalışmalarla vs. ile bütçe sunumunda bulundunuz, inceledim de. Geçen seneki bütçe sunumunun aynısı, tasarımdan kaçmak mı denir artık aynısını neden getirdiniz bilmiyorum, sadece rakamlarda bazı değişiklikler var.

Bizde de rakamlar vardı. Devletin 773 KYK yurdu varmış daha önce, siz 850 dediniz. Ama 1 yıl içerisinde sadece 7 yurt yapmışsınız. Bu yurtların zaten neredeyse tamamına yakınını cemaatlerle, tarikatlarla ortak çalışıldığını defalarca dile getirdik. Bu sayısıyla övündüğünüz yurtların kapasitesi 750 bin. Siz 850 bin dediniz ama sanırım halihazırda yapmaya çalıştıklarınızı katarak söylediniz.

BAKAN, YURDA YERLEŞTİRME ORANI YÜZDE 97 DEDİ, ATAY TOPLAM YERLEŞTİRME YÜZDE 9,5 DEDİ

Bakın yurtların sayısından öte bir şey söyleyeyim, çok akıllıca buldum bu arada verdiğiniz istatistikleri. Mesela birçok ülkeden örnek verdiniz. ‘Yüzde 10 yerleştirme var yüzde 12 var vs. bizde yüzde 97 var’ dediniz. Çok akıllıca. Çünkü herkesin toplam yerleştirme oranlarını söylerken siz ilk başvuruda yerleştirme oranlarınızı veriyorsunuz. Aslında toplamda bizim de yerleştirme oranımız yüzde 9,5 hiçbir farkı yok. 8,5 milyon öğrencinin olduğu bir ülkede 750 bin kişi yerleştirebiliyorsunuz yurtlara.”

‘ÇOCUKLARA 850 LİRA VERİYORSUNUZ, YURDU YA DA EVİ ÖDEMESİNİ BEKLİYORSUNUZ’

Öğrencilerin kaldığı odaların fotoğraflarını gösteren Atay, “5m2 odada 8 kişi yaşayabiliyorsanız öğrencilere yurt sağlıyoruz diyebilirsiniz açıkçası. Bakın aynı zamanda beslenme desteği verdiğinizi söylüyorsunuz. Üniversite öğrencilerini besleyebiliyoruz diye övünmek inanılmaz bir şey. Geçen yıl 650 lira veriyorsunuz diye ‘vov ne kadar büyük bir para veriyorsunuz’ diye burada gerçekte sarkastik bir yorum yaptım. Yüzde 186 enflasyon var sizin oranlarınızla bile yüzde 100’e yaklaşmış verdiğiniz zam 200 lira. 850 lira veriyorsunuz. Aileleri para veremeyen çocuklara 850 lira veriyorsunuz buradan yurdu ya da evi ödemesini bekliyorsunuz ulaşımını karşılamasını bekliyorsunuz, beslenmesini bekliyorsunuz. Bunların hepsini bekliyorsunuz” diye konuştu.

‘ÖĞRENCİLER 850 TL İLE GEÇİNİRKEN GENEL BAŞKANINIZ 18 MİLYON TL HARCIYOR’

Kız öğrenci yurdunda 5m2’de 8 kişinin yaşadığını vurgulayan Atay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yurtlarda mesela örnekler var burada kız öğrenci yurdunda 5m2’de 8 kişi yaşıyor. Başka bir yurtta sadece bir dilim peynir 6 tane zeytin. Siz doyuyorsanız ne mutlu size, doymadığınızı hepimiz biliyoruz ama öğrenciye reva gördüğünüz bu. O sırada sizin genel başkanınız günde 18 milyon TL para harcıyor. 18 milyon TL! siz öğrencilere 850 lira verdiğiniz için burada övünüyorsunuz. Güzel! Bir şey de diyemiyorum artık gerçekten buna.

Kadın sporcuların artışıyla ilgili övündünüz, çok doğal. Kadın sporcularımızın artması çok önemli. Kadın sporcuların artışıyla övünen bir iktidar varken iktidara yakın bir kalem, muteberdir kendisi sizler için İhsan Şenocak’ın sözlerini okudunuz mu? Bununla ilgili tepki verdiniz mi? Çok övündüğünüz Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı ile ilgili söylediklerini buradan okuyorum: ‘İslam’ın kızı. Sen oyun alanlarının değil imanın, iffetin, ahlakın, hayanın, edebin sultanısın. Sen burnunu göstermekten utanan anaların evladısın. Ekranlara ve sakallı abilerinin popüler kültürün kurbanlarına sultan demesini anlamıyorsun. Umudumuz da duamız da sensin’

Siz buna tepki gösterdiniz mi? yanınızdaki kadın arkadaşlar tepki gösterdi mi, kadın sporcuların artması yeter mi, böyle gazetecileriniz varken sizin iktidarınızda?”

‘BURAK OĞRAŞ’IN, ENES KARA’NIN HESABINI VERMEDİNİZ’

Tarikat yurtlarında Enes Kara’nın intiharının hesabını vermediniz. Burak Oğraş’ın staj sırasında öldürülmesinin hesabını vermediniz.  Bakın bugün meslek liseleri ile üniversitelerde stajı zorunlu tutuyorsunuz, öğrencilerin staj paralarını karşılamalarını bekliyorsunuz.

Şu an yeni yaptığınız protokol ile lise öğrencilerini A101’lerde çalıştırıyorsunuz. Sözün özü gerçekten bir şeyinizi takdir edeceğim. Açık hava sporları, doğa sporları ile ilgili herhalde öğrencileri hazırlamak için yurt odalarında akrep görünüyor ya da kişisel gelişime yardımcı olmak için protein desteği için yemeklerden böcek çıkıyor. Tam size yakışır bir şey, tam sizin iktidarınıza yakışır.”

Atay’ın iktidara yönelik bu sözleri AKP’li vekilleri rahatsız etti, komisyonda tartışma çıktı.