Bursa'daki doğak kaynak suları satışa çıkarıldı

Bursa'daki doğak kaynak suları satışa çıkarıldı

AKP yönetimindeki belediye, kaynak sularını kiralayacak.

İçme suyu sorunu yaşayan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, 3 doğal doğal kaynak suyunu satışa çıkardı. Yabancı şirketler tarafından işetilen su kaynaklarından, belediye, yıllık 7,2 milyon TL para kazanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 25 Ağustos 2023 tarihli verilerine göre 759 milyon 623 bin TL borç ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden sonra Türkiye'nin en borçlu yerel yönetimi olan AKP yönetimindeki Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynak sularını kiralamak için ilana çıktı. İlk ihale 5 Eylül'de, ikincisi ihale ise 7 Eylül'de yapılacak.

Yıldırım İlçesi Cumalıkızık Mahallesi Yaylamemba mevkiinde bulanan 2 su kaynağının tahmini yıllık bedeli, 3 milyon 158 bin 352 TL olarak belirlendi. Bu kaynaktan saniyede 4,75 litre su akışı mevcut. Halihazırda bölgede Fransa merkezli Danone şirketi Hayat Su markası ile dolum yapıyor.

Bir diğer su kaynağı ise 4 milyon 105 bin 858 TL'ye yıllık olarak su işletme şirketine verilecek. Kestel'deki Derekızık Mahallesi'nde bulunan bu kaynaktan ise saniyede 7,2 litre su akıyor. Burada da İsviçre merkezli Nestle firması, Erikli ve Nestle markaları için dolum yapıyor.

Halk TV'den Bora Erdin'in haberine göre belediyenin kiralayacağı kaynaklardan yıllık elde edeceği gelir ise yıllık 7 milyon 264 bin 210 TL 52 kuruş olacak.

ŞEHİRDE SU SORUNU

Bursa, uluslararası şirketlerin doğal kaynak sularını kullandığı bir şehir olarak su sorunu yaşıyor. Şehirde; Danone, Nestle ve Coca-Cola'nın ambalajlı su tesisleri bulunuyor. Bu yıl, kuraklık nedeniyle Nilüfer Çayı üzerinde kurulan ve 2007 yılından bu yana hizmet veren, yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli barajdaki su, şubat ve mayıs aylarında tamamen bitmişti.

BUSKİ Genel Müdür Güngör Gülenç, Doğancı Barajı'nın doluluk oranının, kurulduğu günden bu yana en düşük seviyeye geldiğini ve mart ayından sonra karların eriyerek su sorunun kısmen de olsa çözüleceğini açıklamıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kuraklık dönemlerinde devreye aldığı kuyu sularını, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'ne uygun hale getirmek amacıyla yaklaşık 150 milyon TL’ye mal olan Vakıf Paket İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni ağustos ayında hizmete açtı. Ancak şehirdeki içme suyu sorunu halen devam ediyor.

SU KAYIP KAÇAKLARI ÖDÜLÜ

31 Ocak'ta Saray'da, su kayıp kaçaklarında en başarılı il olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ödül almıştı.