‘Bu düzenleme, cemevlerimize kayyum atamaktır’

‘Bu düzenleme, cemevlerimize kayyum atamaktır’

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ve ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan’dan, Erdoğan’ın cemevlerine yönelik açıklamalara yanıt!

Ersan Kınık

Bugün, Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni’nde bir konuşma yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alevilerin ibadethanesi olan cemevleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir “başkanlık” kurulacağını açıkladı.

“Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, tüm cemevlerinin yönetimini yürütecek” diyen Erdoğan, “Cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, yapım, onarım, bakım giderlerinin karşılanmasıyla ilgili tüm sorunlar çözülmüş olacaktır” dedi.

Erdoğan’ın açıklamaları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulması planlanan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan’a sorduk.

Açıklamalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan PSAKD Genel Başkanı Erçe, “Yıllarca Diyanet’in feshedilmesini savunduk. Laik bir devlette böyle bir kurum olmaz” derken, ABF Genel Başkanı Aslan ise “Bu başkanlık, hükümetin kendi Alevi kurumunu oluşturması demektir. Cemevlerimize kayyum atamaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların tamamını tümden reddettiklerini ifade eden Erçe, “Hiçbiri bizim mücadele ettiğimiz, uğruna ciddi bedeller ödediğimiz taleplerimizi karşılamıyor” dedi.

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe Fotoğraf: PİRHA

‘BİZ DEVLETİN MEMURU OLMAYIZ’

Kırmızı çizgi olarak saydıkları hususların “hak” olarak kendilerine sunulmasına tepki gösteren Erçe, Alevi “yol önderlerine” maaş verileceği açıklamasına karşı şunları söyledi:

“Önderlerimiz; yolumuz gereği, inandıkları için hizmet etmişlerdir. Biz zaten devletten maaş alan olmayız. Devletin memuru olmayız. Dedelerimiz bunu kabul etmez. İmamların da maaş almaması gerekir.

Yıllarca Diyanet’in feshedilmesini savunduk. Laik bir devlette böyle bir kurum olmaz. Diyanet’in lağvedilmesi gerekiyorken bir de Aleviler için daire başkanlığı açılıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir”

‘SEÇİMLERE MALZEME OLMAYIZ’

Kurulması planlanan başkanlığın, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olacağının açıklanmasına karşı da rahatsızlığını dile getiren Erçe, “Çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapılması da bizim inancımızın, inanç olarak kabul edilmediğini gösteriyor. Bizi kültürel bir toplum olarak gösteriyorlar” diye konuştu.

Son olarak “seçimlere malzeme olmayız” diyen Erçe, şu sözleri kaydetti:

“Bunca yıldır sürdürdüğümü bu mücadeleyi elektrik, su parasına fit olacakmışız gibi, bu mücadeleyi bunun için veriyormuşuz gibi gösterilmesine müsaade etmeyiz. Seçimlere de malzeme olmayız”

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan Fotoğraf: PİRHA

‘ALEVİLERİN DEMOKRATİK TALEPLERİNİ SULANDIRMAKTIR’

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan da, kurulması planlanan başkanlığın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine dahil edilmesini “Alevilerin demokratik taleplerini sulandırmaktır” şeklinde ifade ederek şu sözleri söyledi:

“Alevilik sadece folklorik bir kültür değil. Alevilik bir bütün olarak bir inanç, bir din. Kendine göre ritüeli, felsefesi, düşüncesi olan bir yapı. Siz bu başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlayarak Aleviliği folklorik bir yapı olarak göremezsiniz.”

‘BU DÜZENLEME CEMEVLERİNE KAYYUM ATAMAKTIR’

Mevcut cemevlerinin yönetiminin, kurulması planlanan başkanlığa devredilecek olmasına karşı tepkisini dile getiren Aslan, “Mevcut köy muhtarlarını; Alevi derneklerine, federasyonlara, vakıflara bağlı cemevlerinin yöneticisi yapmak demek, mevcut Alevi örgütlerinin yapısını yok saymaktır, cemevlerine kayyum atamaktır” dedi.

Devletin, mevcut Alevi kurumlarına karşı kendi Alevi kurumunu oluşturduğunu ifade eden Aslan, “Sayın Cumhurbaşkanı bizi yine yanıltmadı. Kendi partisinin, iktidarının Alevilere bakışını tekrar ortaya koydu. Bu durum açık bir şekilde demokratik taleplerimizi siyasete malzeme etmektir” diye konuştu ve şunları ekledi:

“Bizim taleplerimiz belli. Bu taleplere gerçekten de bir çözüm önerisi getirmek istiyorsa, taleplerimizin anayasal bir düzenlemeyle olacağını bilmesi lazım.”