Birleşik Metal-İş 19 Ocak’ta greve çıkıyor

Birleşik Metal-İş 19 Ocak’ta greve çıkıyor

Karar, İstanbul’da düzenlenen basın açıklamasında duyuruldu.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, genel yönetim kurulu üyeleri ve metal işçilerinin katılımıyla İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında grev kararını aldıklarını açıkladı.

150 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesinde yapılan görüşmelerde sona gelindi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, genel yönetim kurulu üyeleri ve metal işçilerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, 19 Ocak’ta greve çıkacaklarını açıkladı.

Basın açıklamasında, ilk olarak Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamındaki 37 fabrikada 7 bin işçiyle greve çıkacağını duyurdu. 19, 23 ve 24 Ocak’ta başlayacak grevlerin ilerleyen günlerde kademeli olarak büyüyeceğini söyleyen Birleşik Metal-İş, grevlerin 12 bin metal işçisini ilgilendirdiğini söyledi.

‘BAŞKANLAR KURULUMUZ GREV AŞAMASINA GEÇME KARARI ALMIŞTIR’

Açıklamayı okuyan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, binlerce metal işçisinin ve ailelerinin gözünün bu sözleşmede olduğunu metal işçilerinin açlık sınırında ücretlere çalıştığını ve geçinmekte zorluk çektiğini söyledi. İşçiler yoksullaşırken patronların büyümeye devam ettiğinden söz eden Atar, şunları kaydetti:

“Metal işçileri daha yoğun, daha verimli çalışmış ve patronlar alabildiğine kazanmıştır. Bunun karşılığında işçiler alabildiğine yoksullaşmıştır. Bütün gelişmeleri değerlendiren başkanlar kurulumuz, MESS’in metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılamaması nedeniyle mücadelenin yükseltilmesi kararını almıştır. Başkanlar kurulumuz grev aşamasına geçme kararı almıştır. Kademe kademe grev uygulamaları yapacağız. Bu çerçevede, 34 işletmeye bağlı 63 fabrika/iş yeri içerisinde ilk olarak; 15 işletmeden 37 fabrikada greve çıkıyoruz.”

‘GREVLERE 7 BİN METAL İŞÇİSİ KATILACAK’

İlk grev dalgasının kademeli olarak büyüyeceğini söyleyen Atar, “Bu grevlere 7 bin metal işçisi katılacak. Yurdun dört bir yanı grev ateşlerine tanık olacak. İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin en temel haklarına saygı gösterin. İktidar yanında; MESS yetkililerini de uyarıyorum. Sakın ola grev yasaklarından medet ummayın. Olası grev yasaklarından sizlere bir sonuç çıkmaz. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır” diye konuştu.

Basın açıklamasında konuşan EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ise metal işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını söyleyerek, “2024 bütçesi Meclisten geçeli birkaç gün oluyor bu sözleşme de metal işçilerinin 2024 bütçesidir. Metal işçileri bütçesini belirlemek için büyük bir greve çıkıyor, mücadeleniz ve bütçenizi selamlıyorum yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu mücadeleye Türkiye işçi sınıfının ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.