Birçok ülkeden siyasetçi, akademisyen ve yazardan, ‘Can Atalay’a özgürlük’ bildirisi

Birçok ülkeden siyasetçi, akademisyen ve yazardan, ‘Can Atalay’a özgürlük’ bildirisi

134 imzacı, Can Atalay’ın tutsaklığının sona erdirilmesini talep etti.

İleri Haber

Birçok ülkeden milletvekilleri, siyasetçiler, akademisyenler ve yazarlar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'a uygulanan hak ihlalinin ve tutsaklığın sona erdirilmesini talep eden bildiriye imza attı. Bildiride, “Tüm anayasal aktörleri, seçmenlerin ve seçilmiş temsilcilerin Anayasa'ya ve temel demokratik haklarına saygı göstermeye davet ediyor ve talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Gezi davasından aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan ve 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, hukuksuz biçimde cezaevinde tutuluyor.

Can Atalay’ın tahliyesine yönelik bireysel başvuruyu 12 Ekim’de incelemeye karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM), bir üyenin hazırlanamadığı gerekçesiyle dosyanın görüşülmesini ileri bir tarihe erteledi.

Atalay’ın dosyasının AYM’de görüşülmesi beklenirken, birçok ülkeden milletvekilleri, siyasetçiler, akademisyenler ve yazarlar, Atalay’ın tutsaklığının sona erdirilmesi talebiyle bir bildiri yayımladı.

‘ANAYASA'NIN MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI İLE İLGİLİ MADDESİNİ İHLAL EDİLİYOR’

134 imzacının imzasıyla ve “Anayasaya ve halkın seçim iradesine saygı duyun: Can Atalay'a özgürlük” başlığıyla yayımlanan bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in aksine kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz (Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Madde 83).

Can Atalay, Türkiye'nin yakın tarihindeki birçok önemli davanın yanı sıra birçok siyasi mahkumu, gazeteciyi ve maden faciası mağdurlarını savunmuş bir insan hakları avukatıdır. Atalay, 14 Mayıs 2023 Türkiye Genel Seçimlerinde Hatay illini temsil etmek Üzere Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilmiştir. Keyfi tutukluluğu devam ederken ve davası halen Yargıtay'da görülürken seçildi. Seçildikten sonra mazbatasını almasına ve Yargıtay’a yapılan başvurunun ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi kayıtlarına resmen milletvekili olarak kaydedilmesine rağmen keyfi tutukluluğu devam etmektedir. Atalay'ın tutukluluğu açıkça Anayasa'ya aykırıdır ve Yüksek Mahkeme Anayasa'nın Milletvekili Dokunulmazlığı ile ilgili maddesini ihlal etmeye devam etmektedir.

‘YASAMA FAALİYETLERİNE KATILIMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ’

Hatay'ın seçilmiş temsilcisi Can Atalay'ın devam eden hukuksuz tutukluluğu, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını (ICCPR, Md. 9 ve ECHR Md. 5), serbest ve adil seçimlerde aday olma ve seçilme hakkını (ICCPR Md. 25(b)) ihlal etmektedir. Dahası, Atalay'ın hukuksuz ve gayrimeşru tutukluluğu Hatay halkının en temel demokratik hakkı olan seçme ve demokratik olarak temsil edilme hakkını da ihlal etmektedir (ICCPR Madde 25(b)).

Seçilmiş Milletvekili Can Atalay'ın yasama faaliyetlerine katılımının önündeki tüm engellerin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Can Atalay'ın özgürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın yanı sıra bölgesel ve uluslararası insan hakları belgeleri tarafından da korunan seçmenlerinin seçme ve seçilme hakkı için elzemdir.

Tüm anayasal aktörleri, seçmenlerin ve seçilmiş temsilcilerin Anayasa'ya ve temel demokratik haklarına saygı göstermeye davet ediyor ve talep ediyoruz.”