Binaya 12 bin TL kira veren Ensar, öğrenci başı 25 bin TL alıyor

Binaya 12 bin TL kira veren Ensar, öğrenci başı 25 bin TL alıyor

Ensar Vakfı 12 bin TL'ye kiraladığı binada, bir öğrenciden 25 bin TL alıyor.

İBB’nin, 15 yıl önce ‘öğrencilere ücretsiz hizmet koşuluyla’ 12 bin TL’ye kiraya verdiği yurtta Ensar Vakfı’nın öğrencilerden yıllık 25 bin lira aldığı ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Başakşehir’de 15 yıl önce yaptırdığı ve ücretsiz hizmet koşuluyla 11,9 bin TL’ye kiraya verdiği yurtta Ensar Vakfı’nın öğrencilerden yıllık 25 bin lira aldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu bugünkü yazısında, “İmamoğlu yargılamasının bir yargı hikâyesi değil, İstanbul’un rantını ele geçirme savaşı olduğunun herkes farkında” diyerek İBB’nin Ensar Vakfı’na 49 yıllığına kiraya verdiği 120 kişilik yurtla ilgili müfettiş raporunu paylaştı.

Terkoğlu, yazısında şu bilgileri aktardı:

“İBB’nin, Başakşehir’de 15 yıl önce, öğrenciler için inşa ettiği, altı katlı bir yurdu var. İBB, kendi tabelasını asabilirdi. Ancak belediye 2008 yılında, yani AKP döneminde bu yurdu, işletecek kişilere kiralama kararı aldı. İsteyen dernek ve vakıflar için de bir şartname hazırladı.

Maksat, barınamayan öğrencilere yer bulmaktı ya... O nedenle istenen belgelere şu madde yazıldı: “Yurt hizmetlerinin öğrencilere bedelsiz verileceğine dair taahhütname.” Yani hayır için çalışan vakıflara, İBB, uygun fiyatla yurt binası sağlayarak, öğrencilere bedava barınma imkânı sunmuş olacaktı. Üstelik sözleşme de tam 49 yıllığına imzalanacaktı. Öğrencilere bedava hizmet sağlanmazsa, sözleşme feshedilecekti.

En yüksek teklifi 5 bin lira (artı KDV) ile bir şirket verdi. Ama kazanamadı. Çünkü öğrencilere bedelsiz yurt taahhüdünü veremiyordu. İkinci teklif veren ise tanıdıktı. Ensar Vakfı, 3 bin 600 lira (artı KDV) ile ihaleyi kazandı. 20 Şubat 2008’de, Ensar Vakfı adına, İbrahim Dilitatlı, İBB’ye hitaben, “ticari değil hizmet amacıyla” diyerek taahhütnameyi verdi.

İşte 14 yıldır Ensar Vakfı, o yurdu kullanıyor. Kiralar çok arttı diye dert yanıyoruz ya. Zemini de sayarsanız yedi katı olan koca bina için, Ensar Vakfı, İBB’ye, bugün ne kadar ödüyor dersiniz? KDV hariç aylık 10 bin 147, KDV dahil aylık 11 bin 974 lira!

Ensar ya da başkası... Öğrencilere hayır işi ise “sorun yok” diyebilirsiniz. Gelgelelim, bazı ihbarların ardından, İBB devreye girmiş. “Birilerinin özel çıkarlarına bir kamu zararının oluşup oluşmadığının” tespiti için müfettiş görevlendirmiş.

Önümde 8 Kasım 2011 tarihli 284/03 sayılı müfettiş raporu duruyor. Raporda ayrıntılarıyla Ensar’a yurdun kiralanma süreci anlatılıyor.

Peki bugün yurtta öğrenciler bedavaya mı kalıyor?

Müfettiş raporundan aktarayım:

“Söz konusu yurdun ‘Özel Ensar Vakfı Başakşehir Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’ adı altında faaliyet gösterdiği, yapılan şifahi görüşmeler sonucunda barınma hizmet bedelinin yıllık 25 bin TL olduğu ve 10 taksit ile ödendiği...”

Yani İBB’den öğrencilere bedavaya yurt hizmeti sağlama taahhüdüyle, bina 49 yıllığına, neredeyse bedavaya alınıyor. 120 kişilik yurt, öğrencilere ciddi bir ücret karşılığı kiralanıyor."