Bir efsanenin ardından: Taçsız Kral Metin Oktay

Bir efsanenin ardından: Taçsız Kral Metin Oktay

Türk futbolunun unutulmaz ismi Metin Oktay 25 yıl önce bugün geçirdiği talihsiz trafik kazasıyla hayata veda etti. Taçsız Kral lakaplı Metin Oktay mütevazılığı, sportmenliği ve muhteşem yeteneğinin yanı sıra insan sevgisi, paylaşımcılığı, yardımseverliği ve adalet duygusu ile 25 yıl önce hayata veda etse de insanların kalbindeki yerini hala koruyor.

İzmir Karşıyaka'da 1936'da dokuma ustası Hasan Oktay'ın oğlu olarak dünyaya gelen Metin Oktay futbola 1952 yılında İzmir'in amatör ekiplerinden Damlacıkspor'da başlar. Burada oynarken genç milli takıma seçilip bir de Beşiktaş'la görüşme yapıp anlaşamayan Metin Oktay ilk profesyonel sözleşmesini İzmirspor'la imzalar.

VE METİN GALATASARAYLI OLUYOR

Metin Oktay'ın kaderi, belki de Galatasaray'ın kaderi Gündüz Kılıç'ın Oktay'ı keşfi ile değişir. İzmir'de genç bir yeteneğin duyumunu alan Gündüz Kılıç Metin Oktay'ı izlemeye gider. Maç esnasında tribünde Metin Oktay'ı izlediği fark edilen Kılıç, niyetini gizlemek için, yanındakilere izlediği oyundan memnun kalmamış gibi jestlerde bulunarak maçı izlemeyi bırakarak çıkar. Tribünden çıkar çıkmaz beraberindeki heyete bu çocuğu mutlaka almamız lazım der. Zira İstanbul'a döndükten sonra da yöneticilere "Kulübü satın, bu çocuğu alın" der. Bunun üzerine Metin Oktay 1955 yılında, ileride Taçsız Kral olmasını sağlayacak imzayı atar ve Galatasaraylı olur.

METİN OKTAY TAÇSIZ KRAL OLUR, GALATASARAY İSE KİTLELERLE BULUŞUR

Galatasaray'da sayısız başarıya imza atar Metin Oktay, Taçsız Kral olur. Kariyeri boyunca 1963'ten 1988'e kadar çeyrek asır kırılamayan gol rekoru, 6 gol krallığı, ezeli rakip Fenerbahçe'ye bir maçta atılan 4 gol, 2 Türkiye Ligi şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu apoletlerini takar omzuna. Galatasaray da Taçsız Kral'la hüviyet değiştirir. O güne kadar lise sınırlarını çok aşamayan, taraftarı İnönü Stadı'nda iki direk arasını zor doldurduğu söylenen Galatasaray kitlelerle buluşur. Metin Oktay sevgisi milyonları sarı-kırmızı renklere yönlendirirken Taçsız Kral da binlerce çocuğun isim babası olur.

FARKI SADECE FUTBOLU DEĞİLDİ

Metin Oktay'dan önce veya sonra mutlaka ondan daha yetenekli futbolcular vardı. İlerde rekorlarını kıran futbolcular da çıktı. Bu sporculardan futbolu bırakanlar, futbol hayatının içinden çıktıkları anda unutuldular. Hala futbol hayatının içinde olanların ise bu hayatın dışına çıktıkları anda unutulacakları kuvvetle muhtemel. Bu anlamda, Metin Oktay'ı nesillerdir hafızada tutan şey 10'un sadece iyi bir sporcu olmadığı, hayatın her alanında aktif var olan, ülkesindeki gelişmelere tavır alan, kalbi adaletle atan ve paylaşmayı bilen iyi bir sporcu olduğudur.

"TABİİ Kİ GALATASARAY, O DAHA VEFALI"

 O dönem İzmirspor başkanının kızı Oya Sarı ile evli olan Metin Oktay'a yine İzmirspor'dan yüklü bir transfer teklifi gelir. Eşinin İzmir'e dönmesini isteyen Oya Sarı baskı yapmasına rağmen Taçsız Kral teklifi kabul etmez. Son kozunu oynayan Sarı "Ya Galatasaray, ya ben" der. Oktay'ın cevabı ise net olur; "Tabii ki Galatasaray, o daha vefalı". Fenerbahçe de Taçsız Kral'ın peşindedir. Dönemin Fenerbahçe yöneticilerinden Müslim Bağcılar, Oktay'a açık çek uzatıp istediği rakamı yazması ister. Metin Oktay da hep sempatiyle hatırlanacak "Bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba" yanıtını verir.

DENİZ GEZMİŞ İÇİN İMZA TOPLADI, TİP'E OY VERDİ

Galatasaray'a vefası dışında halka, devrimcilere de vefalıdır Taçsız Kral. Türkiye İşçi Prtisi'ne oy vereceğini açıklar. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamlarına karşı imza toplar. Şimdilerde iki laflarından biri 'başbakanım' diğeri 'cumhurbaşkanım' olan futbol yıldızlarıyla kıyaslanırsa fark açıkça görülür; Metin Oktay sevgisinin yarım asırdan beri bu ülkede milyonların hafızasında diri olmasının da, bir jenerasyonda binlerce erkek çocuğunun isminin Metin olmasının da sebebi Metin Oktay'ın da halktan hiç kopmamasıdır, yüzbinlerin politize olup tarafını seçtiği dönemlerde tarafını seçerek duruşunu orataya koymasıdır.