
Renault’da işçi kıyımı başladı
Bursa’da faaliyette olan Renault fabrikasında hakları için mücadele eden işçiler işten çıkarılmaya başlandı.
Güncelleme 15.22
Ek zam talebi ve işçilerin kendi temsilcilerini seçme hakkının tanıması için işyerlerinde fazla mesaiye kalmama eylemi yapan 8 Renault işçisinin işine son verildi.
İşçi kıyımına tepki gösteren Birleşik Metal İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada “28 Şubat günü 24/8 ve ardından 08/16 vardiyalarında çalışan işçilerin vardiyaları iptal edilerek, üretim fiili olarak işveren tarafından durduruldu. 29 Şubat sabahından itibaren de (bugün) işçilere mesajlar gönderilerek iş akidlerinin fesih edildiği bildirildi. Şu ana kadar 8 işçiye işten atıldığı bildirimi ulaşmış durumda. Renault işçilerinin Birleşik Metal-İş Sendikası çatısı altında örgütlülüğünü hedef alan bu saldırı asla kabul edilemez” denildi.
Güncelleme 11.21
Birleşik Metal İş Sendikası’ndan işten çıkarmalarla ilgili açıklama geldi. İşçi kıyımına tepki gösteren Birleşik Metal, bugün saat 14.00’e eyleme çağırdı. Açıklama ve çağrı şu şekilde:
“Renault Fabrikasında Sendika Seçme özgürlüğüne saldırı
Gece vardiyasıyla birlikte üretime “teknik aksaklık” diyerek ara veren RENAULT yönetimi bu sabah itibariyle telefonla aradığı işçileri işten çıkardığını bildiriliyor.
Konuyla ilgili ve Genel Başkanımız Adnan Serdaroğlu ve Küresel Sanayi İşçileri Sendikası IndustriALL Küresel Sendikasından Anne Marie Moreau katılacağı basın açıklaması yapılacaktır. Yer: 5. Mayıs şubesi / Fethiye –Hamitler istasyon durağı karşısı, Nilüfer, Saat: 14.00”
Otomotiv devi Renault'nun Bursa fabrikasında işten çıkarmalar başladı. Ücretlerinde iyileştirme ve sarı sendika Türk Metal Sen’den ayrıldıktan sonra örgütlendikleri DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nın fabrikada tanınması için mücadele eden Oyak Renault fabrikası işçileri işten çıkartılmaya başlandı.
Konuya ilişkin İleri’ye açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, dün akşam 24.00-08.00 vardiyasının işbaşı yaptırılmadığını ve Perşembe gününe kadar da yapılmayacağına yönelik bir duyum aldıklarını söyledi.
İşçilerin işten çıkarma gerekçesi olarak bu zamana kadar yaptıkları eylem ve etkinliklerini gösterildiğini söyleyen Serdaroğlu, 5 bin işçinin çalıştığı söz konusu fabrikada yüzde 80 örgütlülüklerinin olduğunu belirterek, işten çıkarmaların bununla ilgili olabileceğini kaydetti. Türk İş'e bağlı Türk Metal üzerinden Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde Renault’da kıyımın başladığını düşünen Serdaroğlu, çıkarılanlar arasında işçi sözcülerinin de olduğunu ekledi.