'Bant daraltma'nın araştırılmasına AKP-MHP engeli

'Bant daraltma'nın araştırılmasına AKP-MHP engeli

Genel Kurulda “BTK'nin bant daraltma uygulamasının seçim güvenliği açısından araştırılması” talebiyle verilen araştırma önergesi görüşüldü.

HDP tarafından, “BTK'nin bant daraltma uygulamasının seçim güvenliği açısından araştırılması” talebiyle verilen araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından, “BTK'nin bant daraltma uygulamasının seçim güvenliği açısından araştırılması” talebiyle verilen araştırma önergesi görüşüldü.

Öneriye ilişkin konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İstanbul'daki bombalı saldırının ardından bant daraltma uygulaması yapıldığını getirildiğini anımsatarak “Bant daraltması ne anlama geliyor? Olayın teknik tarafı; hukuki, siyasi tarafı var. Bu, engellemeden farklı bir şey. İnternetin giriş, erişim kısmındaki alanın daraltılması neticesi itibariyle engellemenin başka bir yöntemi olarak uygulanıyor. 10 saat süreyle sosyal medya platformlarına hiçbir şekilde girilemedi ve hiçbir haber alınamadı” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın ihtarda bulunmadan yapıldığını belirten Kenanoğlu, “Bunun mahkeme kararı olmadan uygulanması, sürecin yerine getirilmemesi meselesinin TCK 257, 244 ve 124'e göre suç olduğunu ifade etmek gerekiyor. Çünkü Anayasa açısından da sıkıntılı bir durum. Burada görevi kötüye kullanma söz konusu” dedi.

‘SEÇİM SÜRECİNDEKİ MÜDAHALELER AĞIR FATURALAR ÇIKARABİLİR’

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik de yaptığı konuşmada “Şimdi takip ediyoruz, birçok internet kullanıcısı da VPN ağına geçmiş. Sonuç olarak iktidar aklını başına almalıdır. Geçen hafta genel kurulda kabul edilen sansür yasasının ne büyük ölçüde devlet düzenimiz için tehlikeli olduğu ortaya çıkmış bulunuyor. Seçim sürecinde yapılacak benzer müdahaleler çok daha ağır faturalar çıkarabilir” sözlerini sarf etti.

‘VATANDAŞIN AKLIYLA DALGA GEÇİYORSUNUZ’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ama görüyoruz ki sizin dezenformasyon yasanız, yanıltıcı bilginin yayılması noktasında işlevsiz kalıyor. Ne yapıyorsunuz? ‘İnterneti ve sosyal medya platformunu tamamen engelleyelim' diyorsunuz. Vatandaş internete erişemiyor; siz yetkililer, üst düzey yöneticiler tweet atıyor. Vatandaşın aklıyla dalga geçiyorsunuz.”

AKP-MHP

HDP'nin önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.