Bankaların kredi müşteri sayısı 50 milyonu aştı

Bankaların kredi müşteri sayısı 50 milyonu aştı

Mehmet Şimşek, CHP'li Gürer'in soru önergesini yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in paylaştığı veriye göre bankaların Bankaların kredi müşteri sayısı 50 milyonu aştı. CHP'li Ömer Fethi Gürer, milyonlarca insanın yoksulluk yaşadığını ve yalnızca zengin bir azınlığın mutlu olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borcu nedeniyle banka hesaplarına tedbir konulanlar, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icra takibi başlatılanlarla ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verdiği sordu önergesine yanıt geldi. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele eden yurttaşlar bankalara borçlanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı veriye göre bankaların bireysel kredi müşteri sayısı 50 milyonu aştı. 

BirGün'de yer alan habere göre önergeyi yanıtlayan Şimşek, icra takibi ve banka hesaplarına el koyulan yurttaşların sayısına ilişkin herhangi bir açılamada bulunmadı. Yanıtta, bankaların stok kredi müşteri sayılarına ilişkin bilgileri aktaran Şimşek, resmi ve özel bankaların stok kredi müşteri sayısının 50 milyondan fazla olduğu açıkladı.

İCRA VE TEDBİR VERİLERİ AÇIKLANMADI

Şimşek, bu yıl temmuz ayı itibarıyla stok taşıt kredisi müşteri sayısının 492 bin 650 kişi, stok kredi kartı müşteri sayısı 34 milyon 167 bin 470 kişi olduğu belirtti. Yanıta göre ayrıca kamu bankalarının stok bireysel kredi müşteri sayısı 19 milyon 615 bin 117 kişi, özel bankaların stok bireysel kredi müşteri sayısı ise 31 milyon 818 bin 757 oldu.

Kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icra takibine alınan müşteri sayısı ile SGK borcu nedeniyle banka hesaplarına tedbir konulan müşteri sayısı açıklanmadı.

'MİLYONLAR YOKSULLUK YAŞARKEN, ZENGİN AZINLIK MUTLU YAŞIYOR'

CHP'li Gürer ise ekonomik sorunların arttığını hatırlatırken, yüksek faizin ve zamların yanında döviz oynaklığı ile ciddi sıkıntıların yaşandığının altını çizdi. Ekonomik sorunların incelenmesi ve gereken önlemlerinde alınması gerektiğini vurgulayan Gürer, "Sıklıkla açıklanan ekonomi paketlerine rağmen piyasa verilerine bakıldığında çözümler, sorunları bitirmedi. Artan hayat pahalılığı, dar ve sabit gelirlilerin geçim sıkıntılarının artmasına ve ekonomik sorunların daha da ağırlaşmasına neden olmaktadır. Bir tarafta milyonlar yoksulluk yaşarken bir tarafta sınırlı zengin azınlık mutlu yaşıyor. Çoğunluk kredi ile yaşamını sürdürüyor. Borcu borçla ödeyerek ayakta kalmaya çalışanlar var" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA