Bakanlık ‘Kurak Günler’ filmine verdiği desteği faiziyle geri istedi

Bakanlık ‘Kurak Günler’ filmine verdiği desteği faiziyle geri istedi

Bakanlık, Kurak Günler filmine verdiği finansal yapım desteğini faiziyle birlikte geri istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Emin Alper'in yönettiği 'Kurak Günler' isimli filme verdiği finansal yapım desteğini faiziyle birlikte geri istedi.

Filmin senaristi ve yönetmeni Emin Alper ile yapımcı Nadir Öperli, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Senaryonun teslim tarihinden 20 ay sonra gönderilen bir yazıyla paranın geri istenildiğini kaydeden yönetmen Alper, “Bu karar kuşkusuz, filmimizle ilgili Cannes Film Festivali'nin hemen ertesinde başlayan, Antalya Film Festivali'nden sonra da devam eden yalan ve karalamaya dayalı medya kampanyalarının baskısıyla alınmıştır” sözlerine yer verdi.

‘KAMU FONLARI SENARYO DEĞİŞİKLİKLERİNİ DENETLEMEZ’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kamu fonları destek verdikleri filmlerin senaryolarındaki değişiklikleri denetlemez. Sinema sektörünün işleyişine aşina olan herkes şunu çok iyi bilir:

Senaryolar yazıldığı andan ekim gününe kadar, proje geliştirme sürecinde, çekim sırasında sette ve en nihayetinde kurguda değişir. Bunun aksi, eşyanın tabiatına aykırıdır. Maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019'da yapılan yönetmelik değişikliğiyle, senaryolar üzerindeki değişiklikleri takip etmek bahanesiyle eserlerimize yönelik açık bir sansür süreci işletmektedir. Nitekim "Kurak Günler"in yapım desteğini geri isteme kararı, sektör temsilcilerinin de yer aldığı sinema destekleme kurulu devre dışı bırakılarak, Kültür ve Turizm Bakanı’nın onayıyla, keyfi şekilde alınmıştır ve sinemamızın geleceği için son derece tehlikeli bir örnek teşkil etmektedir.

‘ÜLKEMİZDE HİÇBİR BAŞARI CEZASIZ KALMIYOR’

Sunu bir kez daha hatırlatmak isteriz: "Kurak Günler", 2022 yılında üç büyük uluslararası film festivalinden birinde ülkemizi temsil etme basarisi gösteren tek uzun metraj film olmuştur. Dünya prömiyerinden sonra pek çok ulusal ve uluslararası festivalde gösterilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Normal şartlarda, verilen desteği verimli bir şekilde kullandığımızı ve ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğimiz için kamu tarafından takdir edilmeyi beklerdik. Ne yazık ki, filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur.

Yaşadığımız bu mağduriyet karşısında bize destek olmak isteyen seyircilerimizi "Kurak Günler"i 9 Aralık tarihinden itibaren sinemalarda bilet alarak izlemeye davet ediyoruz.

Vergilerimizle oluşturulan kamu kaynaklarının sanatımız ve sinemamızın hayrına, özgür, bağımsız ve yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, hakkaniyetli bir şekilde kullanılacağı günlerin yakın olduğunu ümit ediyoruz.”

DAHA FAZLA