Bakan Tunç, Gezi'yi çarpıtmayla hedef aldı: 'Polisleri şehit ettiler'

Bakan Tunç, Gezi'yi çarpıtmayla hedef aldı: 'Polisleri şehit ettiler'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gezi Direnişi'ni hedef aldı.

İstanbul'da katıldığı etkinlik sonrası gazetecilere konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gezi Direnişi'ni hedef aldı. Gerçek olmayan ifadeleri aktaran Tunç, "Polisleri şehit ettiler" iddiasını dile getirirken, Osman Kavala'yı hedef alarak da İstanbul sokaklarının ateşe verilmek istendiğini öne sürdü.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün, İstanbul'da düzenlenen Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu'na katıldı ve ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gezi Davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala'ya Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından Vaclav Havel Ödülü verilmesini eleştirdi ve Gezi Direnişi'ni hedef aldı.

"Türk yargısı tarafından bir hüküm verilmiş ve bu hüküm kesinleşmiş. Bir kısım sanıklar bakımından bozma kararı verilmiş, bazı sanıklar bakımından da onama kararı verildi" diyen Tunç, "Gezi olayları bir şiddet olayıdır. Bunu hiç kimsenin başka bir tarafa çekmesi mümkün değildir. Yani 2013 yılının Mayıs ayında ortada hiçbir şey yokken, Türkiye'de faizlerin yüzde 5'lere düştüğü, enflasyonun yüzde 5'lerde seyrettiği, dünyanın en büyük projelerinden bahsedildiği bir ortamda Gezi Parkı'nı bahane ederek sokakları ateşe vermek istediler" iddialarında bulundu. 

GEZİ'Yİ ÇARPITMAYLA HEDEF ALDI

Gezi Direnişi sırasında yalnızca Adana'da Mustafa Sarı isimli polis, yapımı devam eden köprüden düşerek hayatını kaybederken; Bakan Yılmaz Tunç, polislerin şehit edildiğini ve vatandaşların yaralandığını öne sürdü. Tunç, devamında, "Kamu araçlarına, özel araçlara zarar verdiler. Bu şiddet olaylarının bir hukuk devletinde yeri yoktur. Bunun hesabını da bağımsız yargı soracak" diye konuştu.

'İSTANBUL'DA TÜM SOKAKLAR ATEŞE VERİLMEYE ÇALIŞILDI' İDDİASI

İHA'nın aktardığına göre Tunç, Osman Kavala'ya verilen ödüle dair konuşurken de iddialarını sürdürdü. "Şiddet ve terör eylemleri" benzetmesinde bulunan Tunç, İstanbul'da tüm sokakların ateşe verilmeye çalışıldığını da iddia etti.

Tunç, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti yargısının vermiş olduğu bir kesin karar neticesinde hüküm giymiş birisine insan hakları ödülü veriliyorsa, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde bu bir kere talihsizliktir. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin kuruluş ilkelerine de uygun değildir. Avrupa değerleri insan haklarıysa, insan haklarının içerisinde şiddet yoktur. Şiddet ve terör eylemleri, insan haklarının düşmanıdır. Dolayısıyla yaşama hakkına tehdit eden şiddet olaylarını azmettirme ve arka planda onları destekleme noktasında yargının vardığı bir kesin hüküm var. Bu kararı beğenmeyebilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama uymak zorundasınız.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde ki bu görüntü özellikle bir sivil toplum kuruluşunun sözde insan hakları ödülü vermeye kalkışması ve orada bunu bütün dünyanın gözü önünde sanki o kişiler insan hakları mücadelesi vermiş ve İstanbul'da tüm sokakları ateşe vermeye çalışanlar değilmiş gibi bir insan hakları ödülü veriliyor. Buna da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi maalesef alet oluyor. Türk delegasyonunun özellikle bu görüntüden sonra orada bulunmaması en doğru tavırdır."