Bakan Kurum: Geçen yıl 685 bin ton plastik atık ithal edildi

Bakan Kurum: Geçen yıl 685 bin ton plastik atık ithal edildi

CHP'li Ömer Fethi Gürer'in soru önergesi yanıtlandı.

Bakan Murat Kurum, Türkiye'nin ithal ettiği atıklara ilişkin soruya yanıt verdi. Kurum, geçen yıl 685 bin ton atık ithal edildiğini ve bir önceki yıla göre rakamın düştüğünü söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, ithal edilen plastik atıklarla ilgili sayısal verilerin ve plastik atık ithal edilme gerekçesinin açıklanmasını istedi.

BAKAN KURUM'A 6 SORU

Gürer, önergesine şu soruları yöneltti:

- 2021 yılında Avrupa'dan ithal ettiğimiz plastik çöp miktarı ve ödenen tutar ne kadardır?

- 2022 yılı Ocak ayı itibariyle yaptığımız plastik çöp ithalatı ne kadardır?

- İthal edilen plastik çöplerin kullanıldığı sektörler nerelerdir?

- 2018 yılından günümüze kadar geçen sürede ithal edilen plastik çöplerin yıllara göre dağılımı nedir?

- Ülkemizin plastik çöp ithal etmesinin nedeni nedir?

- Ülkemizin plastik çöp ithalatı yaptığı ülkeler hangileridir? İthalat yaptığımız her ülkeden aldığımız plastik çöp miktarı nedir?

Evrensel'de yer alan habere göre önergeyi yanıtlayan Bakan Murat Kurum; Türkiye'ye çöp ithalatı yapıldığını, tehlikesiz atık ithalat işlemlerinin Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan "Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği"ne göre yürütüldüğünü söyledi.

GÜRER, GERİ DÖNÜŞÜM DIŞI ATIKLARA DİKKAT ÇEKTİ

2021 yılı itibarıyla kaynağı, içeriği ve kalitesi belirsizlikler içeren karışık türde plastiklerin ithalatının yasaklandığını anımsatan CHP'li Gürer ise plastik harici atıklara dikkat çekti. Geri dönüşüm yapılmak üzere atık kâğıt, atık cam, tekstil atıkları gibi atık çeşitlerinin de ithal edildiğini; ithal edilen atıklardan ekonomik değere haiz ürünler elde edildiğini, bir yerde geri dönüşüm sağlansa da atıkların ülkemize gelmesinde istenen ayrışmanın tam anlamı ile sağlanamadığını, farklı bölgelerde rastlanan istenmeyen atıkların sorun yarattığını kaydetti.

Kurum ise plastik atık ithalatının geri dönüşüm amaçlı yapıldığını, yakma ve bertaraf amaçlı plastik atık ithalatının yasak olduğunu belirtti.

'685 BİN TON ATIK İTHAL EDİLDİ'

2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalat rakamının, 2021 yılında 685 bin tona gerilediğini söyleyen Kurum, "Çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmakla birlikte dünyanın muhtelif ülkelerinden atık ithalatı yapılmakta olup, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesinde 2022 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir" savunmasında bulundu.