Bakan Kacır: Suudi Arabistan ile yapay zeka alanında iş birliğine gideceğiz

Bakan Kacır: Suudi Arabistan ile yapay zeka alanında iş birliğine gideceğiz

Fatih Kacır, G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı'nın 3 oturumuna katıldı.

Hindistan'da G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı'na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. TEKNOFESTİ'in G20'de büyük etki uyandırdığını savunan Kacır, "Suudi Arabistan ile yapay zeka alanında iş birliğine gideceğiz" dedi ve çalışmaları hızlandırma kararı aldıklarını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Hindistan'ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı'nda, Dijital Kamu Altyapısı, Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler başlıklı oturumlara katıldı. Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Kacır, sağlık sektöründeki uygulamaları diğer ülkelere anlatma imkanını bulduklarını söyledi.

Daha önce veri sızıntısı iddialari ile gündeme gelen e-nabız'a değinen Kacır, "Burada da e-nabız yine en önemli uygulamamız. Vatandaşlarımızın tüm sağlık verilerini bulundukları yerden temin edebilme, teşhis ve tedavi süreçlerinde hekimlerimiz tarafından bu sağlık verilerinin değerlendirilme imkanını sunan bir platformdan bahsediyoruz. Bütün bu dijital altyapı örnekleri aslında Türkiyemizin son 20 yılda adım adım vatandaşımıza sunduğu önemli hizmetler" dedi.

'TEKNOFEST, G20'DE BÜYÜK ETKİ UYANDIRDI'

AKP'ye yakın isimlerin sponsorluğundan düzenlenen etkinliğe işaret ederek, "Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST'i düzenliyoruz" iddiasını dile getiren Kacır, "Geçtiğimiz yıl bir milyon yarışmacımız, TEKNOFESTte neredeyse tümü dijital yetkinlikler gerektiren alanlarda yarışmalara katıldılar. Bu örneği G20 ülkeleriyle paylaştığımda hepsinde büyük bir etki uyandırdığını gördüm çünkü böylesine yaygın bir yarışma platformu, 41 farklı teknoloji yarışmasında bir milyon gencin yarıştığı başka bir platform dünyada ikinci bir ülkede yok" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE, DİJİTAL BECERİLER KONUSUNDA EN FAZLA SÖZ SÖYLEYEBİLECEK ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYOR'

TÜBİTAK eliyle yürütülen pek çok burs ve destek programı olduğunu söyleyen Bakan Kacır, "Bu yönüyle aslında Türkiye; dijital beceriler konusunda küresel ölçekte en fazla söz söyleyebilecek ülkelerin başında geliyor" iddiasında bulundu.

'SUUDİ ARABİSTAN İLE YAPAY ZEKA ALANINDA KAPSAMLI İŞ BİRLİĞİNE GİDECEĞİZ'

Bakan Kacır, Suudi Arabistan ile önümüzdeki dönemde bilgi teknolojileri, dijital dönüşüm, uzay teknolojileri ve yapay zeka alanında birlikte atabilecek somut adımları çok detaylı bir şekilde görüştüklerini de söyledi. 

"Suudi Arabistan ile özellikle yapay zeka alanında çok kapsamlı bir iş birliğine gitmeyi hedefliyoruz, bu konuda ekiplerimizi görevlendirdik ve karşılıklı çalışmaları hızlandırma kararı aldık" diyen Kacır, "Özellikle e-devlet alanında da Suudi Arabistan'ın kamu-dijital altyapısıyla Türkiye'nin e-devleti arasındaki entegrasyonu kuvvetlendireceğiz. Bunu başardığımızda başta Hac ve Umre ziyareti vesilesiyle Suudi Arabistan’a gidecek olan vatandaşlarımız olmak üzere karşılıklı olarak her iki ülkenin vatandaşlarının yararlanabileceği dijital hizmetler sunmuş olacağız" diye konuştu. (DHA)

DAHA FAZLA