AYM, engelliler için uzatılan yasayı iptal etti: Zorunlu olduğunda da hiç uygulanmadı

AYM, engelliler için uzatılan yasayı iptal etti: Zorunlu olduğunda da hiç uygulanmadı

Engellilerin erişimi için 2013 yılında zorunlu hale gelen, 2 yıl yürürlükte kalarak ceza kesilmesini öngören yasa kapsamında özel ya da kamu kurumlarına hiç ceza kesilmedi. 

İleri Haber

Anayasa Mahkemesi (AYM), “Bazı hizmetlerin engellilerin erişebilirliğine uygun hâle getirilmesi için öngörülen süreyi uzatan kuralın iptali” kararını verdi. Yasa 2013 yılından 2015 yılına kadar uygulandığında ise engelli erişimi olmayan özel veya kamu kurumlarının hiçbirine ceza kesilmedi.

AYM, kamusal alanların engelliler için erişilebilir bir hale getirilmesi için 1997’de çıkarılan ancak 2005’de zorunlu hale getirildikten sonra defalarca süresi uzatılan yasanın 8 yıl daha uzatılmasını Anayasa’ya aykırı buldu.

Söz konusu yasanın iptali için şu sözlere yer verildi:

“Dava dilekçesinde özetle; kuralla belirlenen sürenin uzatılmasının devlete yüklenen engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına uyumlarını sağlayıcı tedbirlerin alınması şeklindeki pozitif yükümlülüğe aykırı olduğu, sosyal devlet ilkesi ile eşitlik ilkesini ihlal ettiği, devletin sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirme yükümlülüğüne aykırılık oluşturduğu, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için belirlenen sürenin uzatılmasının yaşam hakkı, maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı, özel hayata saygı hakkı, eğitim hakkı ve çalışma hakkını ihlal ettiği belirtilerek kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür.”

‘2013’DE TÜM YAŞAM ALANLARININ ENGELLİLERE ERİŞİLEBİLİR OLMASI ZORUNLU TUTULDU’

Yasaya göre kamuya açık alanlar, binalar ve toplu taşıma araçlarının engelliler için yedi yıl içinde erişilebilir hale gelmesi gerekiyordu. Ancak denetime dair hiçbir düzenleme yapılmadığı için yasanın öngördüğü sürenin dolmasına birkaç gün kala Temmuz 2012’de yasanın süresi üç yıl daha uzatıldı.

Süre uzatmanın 2013 yılına kadar devam etti. 2013 yılında Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği çıktı ve artık tüm yaşam alanlarının engelliler için erişilebilir olması zorunlu tutuldu, EİDY gereğince kurulan erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonlarının uygun görmesi halinde süre uzatımının en fazla 7/7/2015 tarihine kadar olabileceği hüküm altına alındı.

‘2015’E KADAR HİÇBİR CEZAİ İŞLEM UYGULANMADI’

Denetleme kurulunun 2013 ve 2015 arasında hiçbir özel ya da kamu kurumuna ceza kesmedi. Bu tarihten sonra da hükümet gerek çeşitli baskı grupları gerek kendi zorunluluklarından kurtulma adına sürekli bu yasal düzenlemeleri erteleme yoluna gitti, son defasında yapılan ertelemeyi AYM bu kez iptal etti.