Atatürk Orman Çiftliği 'ticari sır' oldu
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerindeki Ala Tesislerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce (TBMM) kullanılmasına ilişkin yapılan kira sözleşmesini soran mimarlara “ticari sır” cevabı verildi.
(İleri Haber) Atatürk Orman Çiftliği arazisi olan 38 dönümlük Ala tesisleri aylık 14.000 TL karşılığında TBMM tarafından kiralandı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi bilgi edinme kanuna göre kira sözleşmesini istedi. Kira sözleşmesi için TBMM’ye resmi yazı yazan mimarlara TBMM’den “ticari sır” yanıtı geldi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ticari sır yanıtına tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışla halka emanet edilmiştir. AOÇ arazilerinde sadece milletvekillerinin kullanacağı ayrıcalıklı bir kullanım olamaz. TBMM orada ticaret mi yapacak ki ticari sır olarak kira sözleşmesine ticari sır yanıtı veriyor. Ortada ticari sır diye bir şey yok, Atatürk'ün vasiyeti çok net. AOÇ arazileri ayrıcalıklı kullanılamaz."
"Kaçak saray ne kadar Atatürk'ün vasiyetine aykırı ise, vekillere ayrıcalıklı kullanım da o kadar aykırıdır diyen Candan, şöyle devam etti:
"AOÇ arazisi içerisinde olan sosyal tesislerde, yürüyüş yolları, tenis kortları, restaurant kafeterya ve yüzme havuzu bulunuyor. Bu tesislerin kullanımının milletvekillerine verilmesi, Atatürk'ün vasiyetine de, şartlı bağışına da, AOÇ'nin kuruluş ilkelerine de aykırıdır.Tesislerin kullanımı halka açılmalıdır. Dava açmak için TBMM Genel Sekreterliğinden AOÇ müdürlüğü ile yapılan kira protokolünü istedik. Ticari sır diye Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 23. maddesi, Kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğin 34. maddesi çerçevesinde bilgi edinme talebimizi reddetti. AOÇ alanlarında ticari sır olamaz. Milletvekileri için ayrıcalıklı kullanım yaratan işleme karşı dava açtık. AOÇ şartlı bağışla halka bırakılmıştır. Şartlı bağışın dışındaki her türden kullanım Atatürk'ün vasiyetine aykırıdır. Bu konuda CHP, MHP ve HDP milletvekillerini ayrıcalıklı kullanım konusunda tavır almaya davet ediyoruz. Millete bırakılan yere millet giremeyecek, vekilleri girecek. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.”
ÇİFTE DAVA
Candan konuyu yargıya taşıdıklarını ifade ederek şunları söyledi: “TBMM’nin hem bilgi edinme kanununa rağmen ticari sır diyerek reddettiği sözleşmeyi göndermediği için, hem de Kira protokolünün iptal edilmesi için davamızı açtık."