Almanya’da anti-faşist heykel yıkılmak isteniyor

Almanya’da anti-faşist heykel yıkılmak isteniyor

Almanya'da Hristiyan Demokratlar, Hitler faşizmine karşı mücadelenin sembol isimlerinden Ernst Thaelmann'ın anıtının eritilmesini ve elde edilen gelirin Ukrayna'ya gönderilmesini istiyor.

İleri Çeviri

Berlin-Pankow Bölge Meclisi'nin (BVV) Hristiyan Demokrat (CDU) meclis grubu, Prenzlauer Berg semtinde Demokratik Almanya Cumhuriyeti döneminden kalma Ernst Thaelmann anıtının kaldırılması için başvuruda bulundu. Anıtın eritilip geri dönüşümden elde edilecek gelirin Ukrayna’ya gönderilmesi de öneriler arasında. CDU’nun önerisini Yeşiller de destekliyor.

'ANTİ-DEMOKRATİK BİR KİŞİ'

CDU'lu siyasetçi David Paul, anıtın sadece kaldırılmasını değil aynı zamanda eritilmesini de istediklerini belirti. Anıtın eritilmesinden elde edilecek olan gelirin daha sonra Ukrayna'daki yardım projelerine gönderilmesinin gerektiğini belirten Paul "Berlin'in kalbinde anti-demokrat olan bir kişiyi onurlandırıyor olmamız endişe verici." dedi. Anıtın eritilmesinden elde edilecek gelirim yaklaşık 2 milyon euro olabileceğini ekledi.

CDU, Putin'in Sovyetler Birliği'nin çöküşünü 20. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi olarak nitelendirdiğine dikkat çekerek, Sovyetler Birliği'nin sembollerinin Thaelmann anıtında açıkça göründüğünü ve Ukrayna’nın yanında olabilmek için Ernst anıtın yıkılması gerektiğine inanıyor.

Ukrayna savaşının yarattığı siyasi durum nedeniyle CDU, diğer meclis gruplarının da bu önergeyi kabul edeceğini düşünüyor. BVV meclisinden bu önergenin geçmesinin zor olduğu, Sol Parti’li vekiller önergeye dair kesin red kararı vereceklerini daha önceden belirtmişti. Berlin Kültür Senatörü ve Sol Parti’li Klaus Lederer “Kültür varlıklarını kendiniz yok etmeden Ukrayna'ya yardım etmenin kesinlikle daha iyi yolları var. Sovyet anıtlarının koruma altında olduğunu belirtmek isteriz." dedi.

YEŞİLLER DE DESTEKLİYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinin başından beri Almanya’da NATO yanlısı politikaların başını çeken Yeşiller, Thaelmann’ın anıtının yıkılmasını da destekliyor. Yeşiller’in meclis grup sözcüsü Hannah Wettig, anıtın genç insanları korkuttuğunu iddia ederek yıkılmasını desteklediklerini belirtti. Yeşiller’in öncülü olan İttifak 90 da geçmişte SPD’nin benzeri bir önerisini desteklemişti.

THAELMANN: ANTİ-FAŞİST BİR DİRENİŞÇİ 

Almanya Komünist Partisi (KPD) Başkanı ve Hitler faşizmine karşı mücadelenin sembol isimlerinden biri olan Thaelmann, 1933 yılında Naziler tarafından tutuklandı. 11 yıl sonra,1944 yılında Buckenwald toplama kampında Hitler’in emriyle kurşuna dizildi.

Anıt, Thaelmann'ın 100. yaş gününde Ukraynalı bir Yahudi olan Sovyet heykeltraş Lev Efimovich Kerbel tarafından yapılmıştı. 1986 yılında Thaelmann heykelinin açılışının yapıldığı etkinliğe Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin son lideri Erich Honecker de katılmıştı.

Kaynak: Berliner Morgenspot

 

 

 

 

DAHA FAZLA