Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yakıt transferine karşı eylem: Gözaltılar serbest bırakıldı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yakıt transferine karşı eylem: Gözaltılar serbest bırakıldı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin açılışına karşı yapılan eylemde gözaltına alınan TİP Mersin Milletvekili Adayı Hakan Güneş'in de aralarında olduğu 3 kişi serbest bırakıldı.

İleri Haber

Yaratacağı doğa tahribatı nedeniyle ekolojistlerin ve uzmanların karşı çıkmasına rağmen yapımı ısrarla sürdürülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) bugün nükleer yakıt transferi yapılacak. Yakıt transferine karşı çıkan nükleer karşıtları, Akkuyu’ya doğru yola çıktı. Akkuyu'ya ulaşan yurttaşlar jandarma tarafından engellenirken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin Milletvekili Adayı Hakan Güneş'in de aralarında olduğu 3 kişi gözaltına alındı. Hakan Güneş ve beraberindeki iki kişi savcılığa götürülmeden serbest bırakıldı.

İnşasına başlanmasının ardından iş cinayetleri, iş kazaları ve çalışan binlerce işçinin kötü çalışma koşulları ile sık sık gündeme gelen Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’ne bugün nükleer yakıt getirilecek. Nükleer karşıtlarının ve doğa savunucularının karşı çıkmasına rağmen yapımı devam eden tesis, böylece teknik anlamda açılmış olacak.

Açılışa AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘rahatsızlığı’ nedeniyle katılamayacağı bildirildi. Öte yandan yapımını Rusya Atom Enerjisi Kurumu'nun üstlendiği tesisin açılışına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katılacak.

NÜKLEER KARŞITLARI AKKUYU’YA DOĞRU YOLA ÇIKTI

Yakıt transferi öncesi Türkiye’nin farklı noktalarından harekete geçen nükleer karşıtları, Akkuyu’ya doğru yola çıktı. Yurttaşlar yolculukları sırasında jandarma ekipleri tarafından ‘kimlik kontrolü’ bahanesiyle defalarca durduruldu.

Nükleer karşıtlarıyla birlikte Akkuyu'ya doğru harekete geçen TİP Mersin Milletvekili Adayı Hakan Güneş, jandarma tarafından durduruldukları sırada İleri Haber'e açıklamalarda bulundu.

"Buranın nasıl bir ölüm mekanı olduğunu halka anlatmamız engelleniyor" diyen Güneş, şunları söyledi:

"Akkuyu'daki ölüm santralinin açılış töreni var bugün. Mersin'den yola çıkmamızın ardından 70-80 kilometre içinde bu dördüncü durduruluşumuz. Nükleer Karşıtı Platform ve TİP üyeleri olarak devam ediyoruz yolumuza. Sürekli durduruluyoruz. Açılışa katılmamız ve buranın nasıl bir ölüm mekanı olduğunu halka anlatmamız engelleniyor. Bizi her aşamada durdurmaya çalışıyorlar ama bu nafile bir çaba. Biz oraya varacağız ve oranın ne anlama geldiğini anlatmaya devam edeceğiz."

HAKAN GÜNEŞ'İN DE ARALARINDA OLDUĞU 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne karşı eylem yapan TİP Mersin 1. Sıra Milletvekili Adayı Hakan Güneş ile bir parti üyesi ve bir Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyesi gözaltına alındı. 

İŞÇİ EYLEMLERİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Halk sağlığı hiçe sayılarak yapımı sürdürülen tesis, daha önce işçi sağlığı ve güvenliği için gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan iş cinayetlerine ve çalışma koşullarının ağırlığına yönelik gelişen işçi eylemlilikleriyle sık sık gündeme gelmişti.

DAHA FAZLA