Ağustos ayında en az 201 işçi, iş cinayetinde hayatını kaybetti

Ağustos ayında en az 201 işçi, iş cinayetinde hayatını kaybetti

İSİG Meclisi ağustos ayı raporunu paylaştı. En az 201 işçinin hayatını kaybettiği belirtilirken, "Biz işçiler için direnmekten başka çare yok" denildi.

İleri Haber

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ağustos ayına ilişkin iş cinayeti verilerini paylaştı. "Yoksullaştırma ve iş cinayetleri kıskacında olan biz işçiler için direnmekten başka çare yok..." notuyla paylaşılan raporda, ağustosta en az 201 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Yılın ilk 8 ayında en az bin 255 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini belirtilirken, aylara göre iş cinayetleri kayıtlara şöyle geçti:

- Ocak: 116

- Şubat: 195

- Mart: 130

- Nisan: 123

- Mayıs: 146

- Haziran: 161

- Temmuz: 183

- Ağustos: 201

'2011'DEN BERİ 200 İŞÇİ ÖLÜMÜNÜN AŞILDIĞI 6. AY'

Ağustos ayı raporunda, "2011 yılının Eylül ayından beri düzenli olarak aylık iş cinayetleri raporunu çıkarıyoruz. Bugüne kadar koronavirüs salgını ve Soma işçi katliamı dışında 200 işçi ölümünün aşıldığı ayların sayısı 5'ti" ifadeleri yer alırken, "Ağustos 2023 ile birlikte 6 oldu. Bu tablo 'Türkiye Yüzyılı' olarak ifade edilen sürecin işçilere vaat ettiği gerçekliği göstermesi açısından okunmalıdır" notu ile de AKP'nin emek düşmanı politikalarına işaret edildi.

EN AZ 10 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Yayımlanan her raporda olduğu gibi iş cinayetlerinin iş kollarına, nedenlerine ve yaş gruplarına ilişkin dağılımlar da paylaşılırken, hayatını kaybeden en az 10 çocuğun "çocuk işçi" olduğu vurgulandı.

'SERMAYE POLİTİKALARI DERİNLEŞEREK SÜRECEK'

İSİG Meclisi raporunda, AKP'nin "Türkiye Yüzyılı" adı altındaki siyasal ve ekonomik programına ve emek düşmanı karakterine işaret edildi. Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin değerlendirmede; yüksek enflasyonun süreceği, işçi ve emekli ücretlerinde düşüş görüleceği ve işsizliğin yaygınlaşmasının muhtemel olduğu aktarıldı.

İlgili bölümde, "Yani 12 Eylül'de başlayan, Özal ile devam eden sonrasında AKP/Cumhur İttifakı ile süren sermaye politikaları daha da derinleşerek sürecek..." vurgusunda bulunuldu.

MÜCADELE BAŞLIKLARI

İktidarın politikalarına karşın "Bu dönemde İSİG mücadelesi neler yapacak?" başlığı altında, derinleşen kriz ortamındaki yol haritasını ilişkin öngörüler paylaşıldı ve 5 başlıkta mücadele başlıklarına şöyle işaret edildi:

1-) Başta iş cinayetlerinin önlenmesi olmak üzere işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması,

2-) İnsanca yaşanabilir bir ücret,

3-) Aşırı, yoğun, fazla, taşeron ve her türlü esnek çalıştırmaya ve işten atma saldırısına karşı güvenceli iş,

4-) Beslenme, barınma, ulaşım ve yaşanabilir kent-çevre hakkı,

5-) Çocuk, kadın, yaşlı ve göçmen emeğinin korunması.

İSİG Meclisi'nin ağustos ayı raporunun tamamına ulaşmak için tıklayın.