Afşin Termik Santrali uyarısı: "Erken ölüme neden olacak"

Afşin Termik Santrali uyarısı: "Erken ölüme neden olacak"

Greenpeace, Afşin Termik Santrali'ne eklenmesi planlanan iki yeni ünitenin bin 900 erken ölüme neden olacağını açıkladı.

Afşin Termik Santrali’nin genişletilmesine ilişkin çalışmalar sürerken, Greenpeace tarafından hazırlanan rapor paylaşıldı. İki yeni ünite eklenmesine ilişkin hazırlık sürerken, bunun "bin 900 kişinin erken ölüme neden olacağı" belirtildi ve projeden vazgeçilmesi için çağrı yapıldı. 

Maraş'ta, Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Afşin Elbistan A Termik Santrali V. ve VI. Ünite İlavesi" projesine ilişkin çevresek etki değerlendirme (ÇED) toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Söz konusu toplantı öncesi çevre örgütü Greenpeace de hazırladığı raporu paylaştı. 

Gazete Duvar'dan Cengiz Anıl Bölükbaş, Afşin A Termik Santrali’nin bölgede yaşayanların sağlığına, doğaya ve gezegene büyük zararlar vermesine rağmen genişletilmek istendiği belirtilen raporda, Greenpeace Akdeniz tarafından Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne (CREA) yaptırılan analiz sonuçları paylaşıldı.

'BİN 900 ERKEN ÖLÜME NEDEN OLACAK'

Analize göre, Afşin A Santrali’ne eklenecek iki yeni ünite, bin 900 erken ölüme neden olacak. 500 kilogramı bin 500 kilometrelik mesafe içinde olmak üzere, bölgede yılda 960 kilogram cıva birikecek. Santralin salacağı PM (parçacık madde) kirliliği, Karadeniz Bölgesi’ne kadar yayılacak.

Bölgede yaşayanların da projenin iptalini istediği raporda vurgulandı. Ayrıca Elbistan Sağlık Grup Başkanlığı'nın kayıtları paylaşılarak, Afşin A Santrali’nin açılışını takiben bölgedeki kanser vakalarının sekiz kat arttığı ortaya konuldu. Greenpeace Akdeniz’in 2018 yılında yaptığı çalışmaya göre, iki aktif santral olan Afşin A ve Afşin B’nin 1984-2018 arasında 17 bin insanın erken ölümüne sebep olduğu ifade edildi. Raporda, “İki santralin üzerine kurulu olduğu Elbistan Ovası’nda, 1987 yılında ortalama sıcaklık 33 derece iken bu rakam 2010 yılında 38 dereceye yükseldi. Bu da tarımsal ürün yetişmesinde büyük kayıplara sebep oldu. Bir ay süren ölçümlerde hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği seviyeden yedi kat daha kirli çıkmıştı” denildi.

PARİS ANLAŞMASI İLE ÇELİŞİYOR

Afşin A Santrali, yerel hareketlerin ve çevreci hareketlerin gösterdiği tepkiler sonucunda 2020 yılında çevre yatırımları tamamlanmadığı için aynı durumda olan 12 santralle birlikte kapatıldı. Raporda bu bilgi de hatırlatılarak, Türkiye’nin imzacısı olduğu Paris Anlaşması referans gösterildi. Anlaşmanın imzacı ülkelere sera gazı emisyonlarını azaltmasını önermesine rağmen Afşin A Termik Santrali’nde yapılacak yeni ünitelerin anlaşma kapsamında atılacak adımlarla çelişki oluşturduğu ifade edildi.

'YAŞAM HAKKIMIZI ARTIK İHLAL ETMEYİN'

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan İbrahim Yalçın, bölgede hayatın kömür santralleri yüzünden on yıllardır zehir olduğunu söyledi. Santralleri yaşam alanlarında istemediklerini ifade eden Yalçın, Afşin A Santrali'nin genişletme projesinin de planlanan diğer santrallerin de kalıcı olarak iptal edilmesini talep ettiklerini söyledi. Yalçın, "Bunu yıllardır yetkililere söylüyoruz, temiz hava hakkımızı, yaşam hakkımızı artık ihlal etmeyin. Halk bu santralleri istemiyor, biz de bu yönde mücadelemize yorulmadan devam edeceğiz" dedi.

'BU TEHLİKELİ YOLDAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül de santrallerin bölgede sağlıklı yaşam şartlarını ortadan kaldırdığını vurguladı. Akgül, "Bölgedeki kanser vakalarını 8 kat artıran santrale eklenecek iki ünite, bin 900 kişinin erken ölüme neden olacak. Çocuklarda ve yetişkinlerde yaratacağı sağlık sorunlarının tedavisi için harcanacak para, kırılgan ülke bütçesi üzerindeki yükü artıracak. Bu proje, Türkiye’nin onayladığı Paris Anlaşması’na da taban tabana zıt. Karar vericilerden bu projenin kalıcı olarak iptalini, göz göre göre girilen bu tehlikeli ve ters yoldan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

DAHA FAZLA