Adli yıl açılış törenine ‘sansür’

Adli yıl açılış törenine ‘sansür’

Erinç Sağkan’ın konuşmasının yayımlanması engellendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı 2023-2024 Adli Yılı Açılış Töreni’nde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Avukat Erinç Sağkan’ın yaptığı konuşma, medya kuruluşları ve ajanslara servis edilmedi.

Yargıtay Başkanlığında düzenlenen 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan TBB Başkanı Avukat Erinç Sağkan, mazbatası alındığı halde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay'ın serbest kalması yönünde çağrıda bulundu.

Sağkan, şunları dile getirdi:

“Ülkece herkese hayırlı olmasını dilediğim yepyeni bir seçimi çok yakın bir zamanda hep beraber idrak ettik. Bizler, artık kangrenleşmiş meslek sorunlarının hayatımızın önceki dönemine ait olduğu yepyeni bir başlangıcın eşiğinde olduğumuza inanmak istiyoruz. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesinin en somut ifadesi olan Yüce Meclisimize seçilen hukukçu milletvekillerine, Türkiye Barolar Birliği Başkanı, ama her şeyden evvel hukukçu bir meslektaşları olarak gönderdiğim mektupta da ifade ettiğim üzere, Türkiye Barolar Birliği; yasama organımızın demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, hukuk devletinin işlerliğine katkı sağlayacak her adımında; hukuksuzluklara ve hak ihlallerine karşı verilecek her mücadelede dayanışma içinde olmuştur; bundan sonra da olmaya devam edecektir. Ancak belirtmek isterim ki, hukukçu milletvekillerine gönderdiğim bu mektup, olması gerekenden bir eksiktir. Meslektaşımız ve milletin iradesiyle seçilmiş Milletvekili Can Atalay’ın olması gereken yer, demir parmaklıklar arkası değil, Anayasa Mahkemesinin emsal kararları gereğince milletin Meclisi’dir.”

SAĞKAN'IN AÇIKLAMALARI AJANSLARA SERVİS EDİLMEDİ

Sağkan'ın söz konusu açıklamaları ajanslara servis edilmedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sağkan’ın konuşmasının yayımlanmasını Cumhurbaşkanlığı ekibinin engellediğini söyledi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ

Söz konusu duruma X (Twitter) hesabından tepki gösteren Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Adli Yıl Açılış Töreninde Erdoğan’ın konuşması neredeyse tüm televizyonlarda canlı yayınlanırken, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan’ın çok değerli uyarılarda bulunduğu konuşmasının yayınlanması, Cumhurbaşkanlığı ekibi tarafından engellendi.

Konuşmasında ‘Adalet sistemine inancı zayıflamış bir toplumun, devletine ve kurumlarına güveni de örselenecektir’ diyen ve bunu bir ‘fitne’ olarak tanımlayan Erdoğan’a sormak isterim…

Sayın Sağkan’ın ‘Mesleğimizi icra ettiğimiz yargı sisteminde hukuka güven alarm vermektedir’ uyarısı mı fitnedir, yoksa bu konuşmanın engellenmesi mi?

Sayın Sağkan’ın ‘Ülkemiz, Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 140 ülke arasında 116; Doğru Avrupa ve Asya kategorisinde ise 14 ülke arasında sonuncu olmuştur’ uyarısı mı fitnedir, yoksa bu konuşmanın engellenmesi mi?

Sayın Sağkan’ın ‘AYM ve AİHM kararları mahkemeler tarafından emsal dosyalarda göz ardı ediliyor’ uyarısı mı fitnedir, yoksa bu konuşmanın engellenmesi mi?

Sayın Sağkan’ın ‘Meslektaşımız ve milletin iradesiyle seçilmiş Milletvekili Can Atalay’ın olması gereken yer, demir parmaklıkların arkası değil, AYM’nin emsal kararları gereğince milletin Meclisi’dir’ uyarısı mı fitnedir, yoksa bu konuşmanın engellenmesi mi?”