Adli yıl açılış töreninde 'Can Atalay' çağrısı: 'Olması gereken yer milletin Meclisidir'

Adli yıl açılış töreninde 'Can Atalay' çağrısı: 'Olması gereken yer milletin Meclisidir'

2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni, Yargıtay Başkanlığı'nda yapıldı.

TBB Başkanı Erinç Sağkan yeni adli yılın açılış töreninde yaptığı konuşmada “Meslektaşımız ve milletin iradesiyle seçilmiş Milletvekili Can Atalay’ın olması gereken yer, demir parmaklıklar arkası değil, Anayasa Mahkemesinin emsal kararları gereğince milletin Meclisi’dir” dedi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı konuşmada yeni anayasa için ekim ayında Meclisin açılışını işaret etti.

2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni, Yargıtay Başkanlığı'nda yapıldı. Törene katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada açıklamalarda bulundu.

'Yeni anayasa' mesajı veren Erdoğan, "Meclis'in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız" dedi.

Erdoğan, "Siyasi partiler, yüksek mahkemeler, üniversiteler, devlet kurumları, barolar ve milletimizin her ferdini sürece katkı vermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘CAN ATALAY’IN OLMASI GEREKEN YER DEMİR PARMAKLIKLAR ARKASI DEĞİLDİR’

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan da törende yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesinin (AYM) emsal kararlarına rağmen halen cezaevinde tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın durumuna değindi.

Sağkan şunları söyledi:

“Ülkece herkese hayırlı olmasını dilediğim yepyeni bir seçimi çok yakın bir zamanda hep beraber idrak ettik. Bizler, artık kangrenleşmiş meslek sorunlarının hayatımızın önceki dönemine ait olduğu yepyeni bir başlangıcın eşiğinde olduğumuza inanmak istiyoruz. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesinin en somut ifadesi olan Yüce Meclisimize seçilen hukukçu milletvekillerine, Türkiye Barolar Birliği Başkanı, ama her şeyden evvel hukukçu bir meslektaşları olarak gönderdiğim mektupta da ifade ettiğim üzere, Türkiye Barolar Birliği; yasama organımızın demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, hukuk devletinin işlerliğine katkı sağlayacak her adımında; hukuksuzluklara ve hak ihlallerine karşı verilecek her mücadelede dayanışma içinde olmuştur; bundan sonra da olmaya devam edecektir. Ancak belirtmek isterim ki, hukukçu milletvekillerine gönderdiğim bu mektup, olması gerekenden bir eksiktir. Meslektaşımız ve milletin iradesiyle seçilmiş Milletvekili Can Atalay’ın olması gereken yer, demir parmaklıklar arkası değil, Anayasa Mahkemesinin emsal kararları gereğince milletin Meclisi’dir.”