Abdullah Zeydan’ın memnu haklarını iade eden mahkeme hakkında inceleme

Abdullah Zeydan’ın memnu haklarını iade eden mahkeme hakkında inceleme

DEM Partili Zeydan, yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesine karar veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı.

Adalet Bakanlığı’nın 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz ettiği ortaya çıkmıştı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi de bu itiraza uymuş ve 29 Mart 2024 günü Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararını iptal etmişti.

31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti’nin Van adayı olan Zeydan, seçimi kazanmış ancak Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, mazbatanın AKP adayı Abdulahat Arvas’a teslim edilmesine karar vermişti.

Bunun üzerine DEM Parti, mazbatanın AKP’nin adayı Abdulahat Arvas'a verilmesine ilişkin kararın iptali için YSK'ye başvuruda bulunarak karara itiraz etmiş ve itirazı görüşen YSK, Van'da mazbatanın DEM Partili Abdullah Zeydan'a verilmesine karar vermişti.

DW Türkçe'de yer alan habere göre HSK, Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesine karar veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı.