ABD Yüksek Mahkemesi’nden ‘Halkbank’ kararı

ABD Yüksek Mahkemesi’nden ‘Halkbank’ kararı

Kararın ardından Halkbank hisseleri yüzde 9,9 yükseldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, İran’a yönelik yaptırımları delmek ve kara para aklamakla suçlanan Halkbank’a ABD’de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak sağlayan alt mahkeme kararını iptal etti.

Halkbank’ın, petrol gelirlerini altına ve ardından nakit paraya çevirerek İran’ın çıkarına kullanılmasına yol açtığı ve bunu yaparken de kazancı meşru göstermek amacıyla sahte gıda ticareti belgeleri oluşturduğu iddia edilmişti.

Bankanın İran’a yasaklı fonlardan gizli şekilde 20 milyar dolar transfer etmesi için yardımcı olduğu; bu paranın ise en az 1 milyar dolarının ABD’nin mali sisteminde aklandığı öne sürülmüştü.

CEZAİ KOVUŞTURMANIN DEVAMINA İZİN VEREN KARAR İPTAL EDİLDİ

Söz konusu suçlamaları reddeden Halkbank’a ilişkin ABD Yüksek Mahkemesi’nden karar çıktı. Yüksek Mahkeme, Manhattan merkezli ABD 2. Temyiz Mahkemesi’nin Halkbank hakkında cezai kovuşturmanın devam etmesine izin veren kararını iptal etti.

ABD Yüksek Mahkemesi ayrıca, alt mahkemenin “Halkbank yargılanmalı” yönündeki talebini de desteklemedi ve yargılamaya ilişkin kararı alt mahkemenin inisiyatifine bıraktı.

Kararın ardından Halkbank hisseleri yüzde 9,9 yükseldi.