7 ayda 752 bin kişi, bankalar tarafından icraya verildi

7 ayda 752 bin kişi, bankalar tarafından icraya verildi

CHP, resmi veriler ile ekonomi raporu hazırladı.

Emeğiyle yaşayan yurttaşlar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele ederken, geçim sıkıntısı içerisinde bankalara olan talep de arttı. Ekonomik kriz ortamında, bankalara olan talebin artmasıyla birlikte icra dosyalarının sayısı da artışa geçti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından hazırlanan ekonomi raporuna göre bu yılın ilk 7 ayında kredi kartı ve tüketici kredisi borcu nedeniyle 752 bin 206 kişi, bankalar tarafından icraya verildi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre 752 bin 206 kişi, borcunu temerrüt süresinin sonunda ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildi. İcra dairelerine gelen dosya sayısı ise yüzde 60 arttı.

RAPORDAN ÖNE ÇIKANLAR

CHP'nin resmi verilerden derleyerek hazırladığı raporda şu detaylar yer aldı

- Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 1-8 Eylül haftasında 1,8 milyar TL artarak 2 trilyon 414 milyar TL'ye kadar yükseldi.

- Söz konusu haftada tüketici kredilerinde bir milyar TL'ye yakın azalma yaşanırken, kredi kartı borç bakiyesinde ise 2,7 milyar TL'lik artış oldu.

- Yılbaşından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 32 oranında artarak bir trilyon 478 milyar TL'ye, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 106 oranında artarak 936 milyar TL'ye yükseldi.

- Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacakları ise yılbaşından bu yana 9,6 milyar TL'lik artışla 39,9 milyar TL'ye çıktı. Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Bu arada vatandaşların TOKİ'ye de 46 milyar TL taksitli konut borcu bulunuyor.

- Bu yıl ocak-temmuz döneminde 486 bin 347 kişi bireysel kredi borcunu, 461 bin 496 kişi de kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı. Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu nedeniyle takibe alınanlar tekil sayıldığında bu dönemde toplam 752 bin 206 kişi borcunu temerrüt süresinin te sonunda ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildi.

- Önceki yıllarda borcu nedeniyle icra takibine alınan ancak borcu halen devam edenlerin sayısı ise 3 milyon 834 bin 908 kişiye ulaştı. Hem bankaların hem de varlık yönetim şirketlerinin aynı anda takibinde bulunanlar tek kişi sayılıyor. Risk Merkezinin verilerine göre halen bankaların takibinde 2 milyon 386 bin 880, varlık yönetim şirketlerinin takibinde ise 2 milyon 43 bin 622 kişi bulunuyor.

- 1 Ocak- 15 Eylül 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,7 oranında artarak 9 milyon 789 bin oldu. Ayrı dönemde, aboneliklerden kaynaklanan icradaki bazı alacaklardan vazgeçilmesinin de etkisiyle 11 milyon 232 bin dosya da sonuçlandı. Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 781 bin oldu.

DAHA FAZLA