Gözaltına alınan gazetecilerden Fırat Can Arslan tutuklandı

Gözaltına alınan gazetecilerden Fırat Can Arslan tutuklandı

Gazeteciler, “kamu görevlisini hedef göstermek” iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Sabah saatlerinde yaptıkları haber gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 5 gazeteci içerisinde yer alan MA muhabiri Fırat Can Arslan tutuklandı. Gözaltına alınan gazetecilerden Sibel Yükler ise adli kontrolle serbest bırakıldı. Gözaltındaki diğer 3 gazetecinin işlemleri ise sürüyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Delal Akyüz’ün İzmir’deki evine, MA muhabiri Fırat Can Arslan ve T24 editörü gazeteci Sibel Yükler'in de Ankara'daki evlerine polis tarafından baskın düzenlendi ve 3 gazeteci sabah saatlerinde gözaltına alındı. Arından bianet editörü Evrim Kepenek de İstanbul'daki evinde gözaltına alınırken, gazeteci Evrim Deniz de Diyabakır'da ifade için çağırıldı karakolda gözaltına alındı. 

Gazeteciler gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre İzmir'de Delal Akyüz'ün evinde yapılan arama sırasında galoş giyilmesi zorunlu olmasına rağmen bazı polisler galoş giymedi. Yapılan itiraza da “galoş giymenin zorunlu olmadığını” öne süren bir polis, “Ne olacak temizlersiniz” diyerek yanıt verdi.

EVRİM KEPENEK VE EVRİM DENİZ DE GÖZALTINA ALINDI

Gazeteci Evrim Kepenek, İstanbul'daki evine polis baskını sonrası ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı bir soruşturma kapsamında gazeteciler Delal Akyüz, Fırat Can Arslan ve Sibel Yükler'in ev baskınlarıyla gözaltına alınmasının ardından gazeteci Evrim Kepenek de evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alındı.

Beyoğlu Polis Karakolu Güvenlik Şube'ye bağlı polisler, öğle saatlerinde bianet Kadın ve LGBTİ+ hakları editörü Kepenek'in Çukurcuma'daki evini bastı. Evde arama yapılmak istenmesine Kepenek ve arkadaşlarının itiraz etmesi üzerine muhtar çağırıldı.

bianet'in aktardığına göre avukatın gelmesini beklemeyen polisler, muhtarın gelmesiyle kameralar eşliğinde evde arama yaptı.

Polisler, aramanın ardından Kepenek'i gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesine dair ise bilgi verilmedi. 

EVRİM DENİZ, DİYARBAKIR'DA GÖZALTINA ALINDI

Gazeteci Evrim Deniz, Diyarbakır'da ifade için çağrıldığı Huzur Polis Merkezi Amirliği'nde gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi olarak Diyarbakır'da 15 gazetecinin tutuklu yargılandığı davadaki iddianame savcısı ile davada heyet üyesi eşinin görev yerlerinin değiştirilmesine yönelik haberleri paylaşmak gösterildi.

Deniz'in sağlık kontrolü için hastaneye götürülmesinin ardından "kamu görevlisini hedef göstermek" iddiasıyla ifadesinin alınacağı belirtildi.

GÖZALTI GEREKÇEÇELERİ ORTAYA ÇIKTI

Gazetecilerin gözaltına alınmasındaDiyarbakır’da 8 Haziran 2022’de gözaltına alınıp 16 Haziran’da tutuklanan 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcının eşinin görev yerinin değiştirilmesinin haberleştirilip sosyal medyadan paylaşılması gerekçe gösterildi.

Gazetecilere “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği” suçlaması yöneltildi.