Yıldızlılar okulları külliye olmasın diye Gezi’nin 4. yıl dönümünde ‘gitmiyoruz, buradayız’ diyecek

Yıldızlılar okulları külliye olmasın diye Gezi’nin 4. yıl dönümünde ‘gitmiyoruz, buradayız’ diyecek

Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü içerisindeki binaların Erdoğan’a yapılacak Külliye için boşaltılmaya başlanmasına tepkiler artmaya devam ediyor. 

2 yıl önce Erdoğan’ın Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Kampüsüne ilişkin açıklamalarının ardından okuldaki binalar boşaltılmaya başlandı. Okullarının külliye olmasını istemeyen öğrenciler bir araya gelerek Yıldız Savunmasını kurdu. Öğrenciler Gezi’nin 4. yıl dönemi olan 31 Mayıs’ta bir etkinlik düzenleyerek “Yıldızı Savunuyoruz, gitmiyoruz, buradayız” diyecek.

Yıldız Savunması’ndan sürece ve 31 Mayıs’taki etkinliğe ilişkin sorularımızı yanıtlayan Mimarlık Fakültesi öğrencisi Nida Kaya “Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Yıldız Kampüsü ile varlığını devam ettirmesini ve 106 yıldır bulunduğu yerden çıkarılamamasını talep ediyoruz” dedi.

Kaya’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

-Kampüsün boşaltılma süreci nasıl başladı?

2015 senesinde Tayyip Erdoğan’ın TV’de bir canlı yayında YTÜ’ye ait Yıldız Kampüsü için "Biz onların çıkmasını istiyoruz. Tamamen çıksınlar ve orası tamamıyla Cumhurbaşkanlığı’na ait bir yer haline gelsin. Ve orayı Cumhurbaşkanlığı İstanbul’da kendisi ayrıca değerlendirsin istiyoruz” açıklamasından sonra süreç başlamış oldu. Bu açıklamanın öncesinde Beşiktaş Kampüsü belli aralıklarla Davutpaşa Kampüsüne taşınmaya başlandı ve kampüs hayatı öğrenci sayısının da azalması ile doğru orantılı olarak bitirildi. 

REKTÖRLÜK ‘BOŞALTMA YOK, RESTORASYON’ DİYOR AMA…

-Rektörlük ne diyor bu konuda? 

Geçtiğimiz haftalarda bu sürecin tekrardan başlamasıyla birlikte Yıldız Kampüsünde bir forum gerçekleştirdik. Forumumuza katılan ve birebir görüşmelerde de konuştuğumuz rektörlük genel sekreterimizin bize aktardığı açıklama ‘herhangi bir yazılı boşaltın kararı gelmediği ancak restorasyona ihtiyaç duyulan rektörlük binası, Çukur Saray, Maket Atölyesi ve Mimarlık Fakültesine bağlı köşklerin restorasyonuna başlanacağı’ yönündeydi. Geçtiğimiz hafta zaten sayılan binalar kamyonlar ile fiilen boşaltıldı. 

İLGİLİ KURUMLAR YERİNE CUMHURBAŞKANLIĞI İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Bir diğer sorumuz ise Milli Emlak’a bağlı olan ve sit alanı sayılan kampüsünüzün boşaltılması ve tarihi binaların restorasyonunun yapılması için Anıtlar Kurulu ve Milli Emlak yerine cumhurbaşkanlığı ile görüşülme talep edilmesi. Biz öğrenciler olarak binaların restore edilmesine ve aslına uygun olarak yenilenmesine karşı değiliz. Ancak Cumhurbaşkanlığının külliye açıklaması ve ülkemizde yönetim kademelerine tahsis edilen tarihi binaların ve yeşil alanların güvenlik sebebi ile tahrip edilmesi ve hiçbir şekilde aslına uygun yenilenmediğinin görülmesi sebebiyle açıklamayı tatmin edici ve samimi bulmuyoruz. 

ÖĞRENCİLER ÖFKELİ

-YTÜ öğrencileri okula giren taşıma kamyonları hakkında ne düşünüyor? Öğrencilerde nasıl bir tepki/hava söz konusu?

YTÜ Öğrencileri olarak en başından beri bu durum karşısında öfkeliyiz. Buraya dair tepkiler gerek kampüs içerisinde gerek derslerde gerekse sosyal medyadan belli yöntemlerle veriliyor. Yıldız Savunması çatısı altında bir araya gelen öğrenciler bu durumlar karşısında topyekün mücadele yolları arıyor ve deneyimliyor. Bu enerjiyi 31 Mayıs günü yapacağımız şenliğe de aynı şekilde aktarmayı umuyoruz.

YILDIZLILAR OKULLARINI SAVUNUYOR

-Yıldız Savunması nasıl oluştu? Şu an ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? 

2 sene önce ‘Yıldız Kampüsü külliye olmayacak’ diyen öğrencilerin iradesi ile Yıldız Savunması kuruldu. Kurulduktan sonra ‘Restorasyon yapılması gerekiyor’ denilerek boşaltılan ancak 2 senedir hiçbir işlem yapılmayan İİBF için 11 bin imza toplandı. ‘Okulu terk etmiyoruz’ denilerek Yıldız Kampüsünde 60-70 kişilik bir öğrenci toplamı sabahladı. Forumlar ve paneller ile devam eden süreci okulun da kapanması sebebiyle şenlik ile sonlandırdık. 
2017 senesine geldiğimizde kampüsün taşınması meselesi okulda dönen bir takım spekülasyonlar ve okul yönetiminden hiçbir açıklama yapılmaması ile gündeme geldi. Rektörlük genel sekreterinin ‘taşınma yok, restorasyon yapılacak’ açıklaması yapması ancak akabinde fiilen kamyonlar ile binaların boşaltılması okul öğrencisinin tepki oluşturmasına sebep oldu. 16 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yıldız Savunması forumuna 500 öğrenci katıldı. Forumdan çıkan kararlar doğrultusunda komisyonlar kuruldu ve bu komisyonlarda çok sayıda öğrenci görev aldı. Forumda 31 Mayıs’ta Yıldız kampüste "Yıldıza Ses Ver" adı ile okul kulüp ve topluluklarının katıldığı, atölyelerin söyleşilerin ve konserlerin olduğu bir şenlik kararı alındı. 

GEZİ’NİN YIL DÖNÜMÜNDE ŞENLİK

-31 Mayıs’taki etkinlikten biraz bahseder misin?

Şenliği 31 Mayıs’ta yapmamızın sebebi sınav tarihleri açısından uygun olmasının yanında 4 sene önce ülkemizde kent alanı mücadelesinin en önemli örneklerinden Gezi Direnişi’ne atıf yapmak istememiz. Şenlik Yıldız Kampüsünde gün boyunca atölye, söyleşi, kulüplerin katılı ve konserler ile devam edecek. “Yıldız Bizimdir” diyen üniversiteli öğrenciler olarak kampüsümüze, üniversitemize, tarihimize sahip çıkmak için bir araya geleceğiz.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Yıldız Kampüsü ile varlığını devam ettirmesini ve 106 yıldır bulunduğu yerden çıkarılamamasını talep ediyoruz. Okulumuzun mezunlarını, öğrencilerini 31 Mayıstaki şenliğimize davet ediyoruz.