Videodaki IŞİD’cinin 2 kez gözaltına alınıp bırakılması Meclis gündeminde

Videodaki IŞİD’cinin 2 kez gözaltına alınıp bırakılması Meclis gündeminde

Suriye’de IŞİD’in oluşturduğu ‘Yaşar Grubu’nun içerisindeki infaz timinde yer alan Hasan Aydın’ın, Suriye’ye kaçmadan önce Türkiye’de iki kere gözaltına alınıp bırakıldığı yönündeki haberler Meclis gündemine taşındı. 

Suriye'de IŞİD’in oluşturduğu 'Yaşar Grubu'nun içerisindeki infaz timinde yer alan Hasan Aydın'ın, 2012'de Adana'daki El Kaide operasyonunda, 2015'te ise Hatay'dan Suriye'ye geçmek isterken yakalanıp serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

CHP’li Milletvekili Onursal Adıgüzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde,  geçtiğimiz ay iki Türk askerinin yakılarak infaz edilmesine ilişkin IŞİD tarafından yayınlanan görüntülerde yer aldığı iddia edilen Hasan Aydın’ın 2012 yılında Adana’da yürütülen ‘El Kaide’ operasyonu sırasında, 2015’te ise Hatay’dan Suriye’ye geçmek isterken kullandığı minibüste askeri malzemeler ele geçirildiği için, “adli kontrol şartı” ile serbest bırakıldığına yönelik iddiaların doğru olup olmadığı sordu. 

'İHMALİ BULUNANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?' 

“Türkiye’de birçok katliam gerçekleştiren ve yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan IŞİD terör örgütünün üyelerine yönelik medyaya yansıyan iddialar, Türkiye’nin birçok şehrinde yapılanması bulunan bu örgüte yönelik yürütülen operasyonlara dair kamuoyunda ciddi soru işaretlerinin doğmasına neden olmaktadır” diye konuşan Adıgüzel, Hasan Aydın’ın, Suriye’ye kaçmasında sorumluluğu ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında başlatılmış bir soruşturma olup olmadığını sordu. 

'YAKILAN ASKERLERE İLİŞKİN NE ZAMAN KONUŞACAKSINIZ?'

Öte yandan, aradan bir aya yakın bir zaman geçmesine rağmen, IŞİD’in iki Türk askerini yaktığı görüntülere ilişkin hükümet tarafından tatmin edici bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Adıgüzel, “Bu konuyla ilgili, kamuoyunun haber alma özgürlüğünün daha fazla zarar görmemesi adına bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

Adıgüzel, soru önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

  1. Türkiye’de Ocak 2017 tarihi itibariyle, cezaevinde bulunan IŞİD terör örgütüne üye tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

  2. Son yıllarda, gözaltına alınıp, serbest bırakılan ve IŞİD’e katıldığı tahmin edilen veyahut katıldığı kesinleşen kişilerin tespiti ve bu kişilerin serbest bırakılmasında ihmali bulunan olası kamu görevlilerinin tespitine yönelik herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Eğer yürütüldüyse, bu kişilerin sayısı kaçtır? Bu kişilerin serbest bırakılmasında ihmali bulunan kamu görevlileri tespit edilmiş midir? 

  3. Medyaya ve kamuoyuna yansıyan iddialar çerçevesinde, Hasan Aydın isimli IŞİD üyesinin 2012’deki Adana’daki ‘El Kaide’ operasyonunda, 2015’de ise Hatay’dan Suriye’ye geçmek isterken yakalanıp serbest bırakıldığına yönelik ortaya atılan iddialar doğru mudur?  

  4. 2015 yılında, Hatay’dan Suriye’ye geçmek isterken kullandığı minibüste askeri malzemeler ele geçirildiği için, “adli kontrol şartı” ile serbest bırakıldığı iddia edilen Hasan Aydın’ın, Suriye’ye kaçmasında sorumluluğu ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

  5. Aradan bir aya yakın bir zaman geçmesine rağmen, IŞİD’in iki Türk askerini yaktığı görüntülere ilişkin hükümet tarafından tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır. Bu konuyla ilgili, kamuoyunun haber alma özgürlüğünün daha fazla zarar görmemesi adına bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?