Rektör 'terör örgütleriyle bağlantı yok' dedi, savcı rektörlüğü ablukaya aldırdı

Rektör 'terör örgütleriyle bağlantı yok' dedi, savcı rektörlüğü ablukaya aldırdı

Dicle Üniversitesi'ndeki akademisyenlere dönük soruşturma başlatan savcının, "Terör örgütleriyle ilintili öğretim görevlilerini bildirin" yazısına, rektörlüğün "Öğretim görevlileri arasında bu örgütlerle bağlantı bulunamadı" yanıtı verince savcı, rektörlük binasını ablukaya aldırarak günlerce inceleme yaptığı ortaya çıktı. 

Diyarbakır’da bir soruşturma kapsamında, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazı gönderen savcılığın, “Üniversitenizde görevli öğretim görevlilerinden terör örgütüyle ilişkili olanların isimlerinin gönderilmesi” yönünde yazı gönderdiği ortaya çıktı. Dihaber'in aktardığına göre; 15 Temmuz sonrası tutuklanan rektör Ayşegül Jale Saraç’ın yerine atanan Prof. Dr. Talip Gül’ün, “Yapılan incelemeler sonucu öğretim görevlileri arasında belirtilen örgütler ile herhangi bir bağlantı bulunamadı” yanıtı vermesi üzerine, savcı rektörlük binasına gelerek burada günlerce süren incelemelerde bulundu. 

REKTÖRLÜK ABLUKAYA ALINDI

Savcının rektörlük binasında başlattığı dosya incelemesi süresince bina zırhlı polis araçları tarafından ablukaya alınarak, binada çalışanlar dışından kimsenin içeriye girmesine izin verilmedi. 

Savcılığın başlattığı soruşturmanın gerekçesinin, “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmak” olduğu öğrenildi. 

107 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

29 Ekim’de ilan edilen 675 sayılı KHK ile bin 262 akademisyen, 2 Eylül’de Resmi Gazete'de yayınlanan 672 sayılı KHK ile de 2 bin 346 akademisyen ihraç edilmişti. Son KHK ile birlikte ihraç edilen akademisyen sayısı 3 bin 850’ye yükseldi. En fazla ihraçların olduğu üniversiteler arasında yer alan Dicle Üniversitesi’nde çıkarılan KHK’ler ile 140 öğretim görevlisi görevinden uzaklaştırılmış ve bunlardan 107’si ihraç edilmişti.

ÜNİVERSİTEDE İHBARCILIK MÜESSESESİ KURULMUŞ

Daha önce de rektörlük katında “değerlendirme komisyonu” oluşturulmuştu. Kimlerden oluştuğu bilinmeyen komisyon üyeleri, öğretim görevlilerinin dosyaları incelemişti. Savcılık tarafından tekrar soruşturma açılması, öğretim görevlilerinde tedirginlik yarattı. Bununla birlikte üniversitede ihbar müessesesinin kurulduğu da öğrenildi. 

EĞİTİM DIŞINDA SÜREKLİ SKANDALLAR İLE GÜNDEMDE 

Kadrolaşma ve 200 milyon TL’ye varan yolsuzluklar, kadın öğrencilere yönelik cinsel istismarlar ile gündemden düşmeyen Dicle Üniversitesi’nde açılan soruşturmalar neticeye kavuşturulmadan dosyalar kapatıldı. Dönemin öğretim üyelerinden AKP MKYK Üyesi öğretim görevlisi M.B.’nin ismi sık sık kadın öğrencileri taciz etmesiyle gündeme gelmesine rağmen hakkında herhangi bir soruşturma açılmaması dikkat çekmişti. 

MUHALİF AKADEMİSYENLER O DÖNEMDE HEDEFTİ

Yapılan seçimlerde düşük oy almasına rağmen hükümet tarafından Dicle Üniversitesi Rektörü yapılan Ayşegül Jale Saraç, bir anda üniversitedeki tek yetkili olmuş, farklı görüşlerdeki akademisyenleri türlü bahanelerle uzaklaştırmış, onların yerlerine ise AKP ve Fethullah Gülen cemaatinden isimleri yerleştirmişti. Yine Saraç döneminde birçok öğrenci okuldan uzaklaştırılmıştı. Rektör Saraç, darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen cemaatinden olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı.

DAHA FAZLA