Merkel: Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenemez

Merkel: Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenemez

Almanya Başbakanı Merkel, "Türkiye ile tansiyon düşmedikçe Gümrük Birliği anlaşması güncellenemez" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, seçim çalışmaları kapsamında, Youtube üzerinden yayın yapan popüler Alman kullanıcıların sorularını yanıtladı. 

Merkel, Türkiye ile yaşanan krize değinerek "Türkiye ile tansiyon düşmedikçe Gümrük Birliği anlaşması güncellenemez" dedi. Hürriyet'ten Celal Özcan'ın aktardığına göre Merkel açıklamasında şu ifadeleri kulandı:

"Şimdi üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açmıyoruz. Üyelik hazırlık yardımlarını da en düşük seviyeye çektik. Türkiye, sadece Erdoğan ve hükümetten ibaret değil. Neredeyse yüzde 50'si anayasa referandumuna ‘Hayır' dedi. Onların da bizden beklentisi var. Sert pazarlıkları sürdürmemiz, yanlış uzlaşmaya girmememiz lazım. Biz bizden umutlanan ve bizimle diyalog isteyen bu yüzde 50'ye yanlış sinyal de vermemeliyiz. Türkiye'yle Gümrük Birliği her halukârda şimdilik genişletilmeyecek ve güncellenmeyecek. Herhangi bir derinleşme olmayacak. Üyeliğe hazırlık yardımını, paranın nereye gittiğini çok iyi bildiğimiz durumda veriyoruz."

GÜMRÜK BİRLİĞİ NEDİR?

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanarak 31 Aralık 1995 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Birliği, her iki tarafın ticari ürünlerinin satışında gümrük kısıtlamasının kaldırılmasını içeriyor.

Bu anlaşma ile AB ürünlerinin Türkiye pazarına girmesi, yerli ürünler açısından ciddi bir rekabet sorununa yol açtı. 

Öte yandan Gümrük Birliği anlaşmasının, Türkiye'nin AB dışında bir ülkeyle yapacağı anlaşmalar için AB'ye bilgi vermesini zorunlu tutması da Türkiye'nin politik olarak AB'ye bağımlı bir ülke haline gelmesine yol açtı.