Erdoğan, BM kürsüsünde: Erbil'i bu girişimden vazgeçmeye çağırıyoruz

Erdoğan, BM kürsüsünde: Erbil'i bu girişimden vazgeçmeye çağırıyoruz

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, IKBY'nin düzenleyeceği bağımsızlık referandumuna ilişkin, "Erbil'i girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Karar bölgede yeni çatışmalara neden olabilir." dedi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuştu. 

"AVRUPA SÖZ VERDİĞİ YARDIMI YAPMADI"

Türkiye'deki sığınmacılara ilişkin konuşan Erdoğan, "Şu anda ülkemizde 3 milyonun üstünde Suriyeli ile 200 binin üstünde Iraklıya ev sahipliği yapıyoruz. Çalışmalarımıza uluslararası toplumdan yeterli desteği alamıyoruz. Kamunun, sivil toplum kuruluşlarının harcamaları 30 milyar dolar harcadık. Avrupa söz verdiği yardımı yapmadı" dedi. 

"YPG İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR"

Konuşmasında Suriye'de yaşanan gelişmelere değinen Erdoğan, "Türkiye, Suriye ve Irak'ta istikrarsızlıktan beslenen terör örgütleri ile mücadele etmektedir. 3 bine yakın DEAŞ militanını etkisiz hale getirdik. Fırat Kalkanı operasyonu DEAŞ'a karşı verilen en önemli mücadeledir. PYD-YPG'nin Suriye'de ele geçirdiği bölgelerde kendisine karşı çıkanları öldürme çabaları insanlık suçudur." dedi. 

"ERBİL'İ GİRİŞİMDEN VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin düzenleyeceği bağımsızlık referandumuna ilişkin konuşan Erdoğan, "Irak'ın da toprak bütünlüğü konusunda bağımsızlık talepleri gibi çatışmaya neden olabilecek taleplerden vazgeçilmeli. Erbil'i girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Karar bölgede yeni çatışmalara neden olabilir." dedi. 

"AYNI YETKİYE SAHİP 20 ÜYELİĞİ GÜVENLİK KONSEYİ ÖNERİYORUZ"

BM Güvenlik Konseyi'nin yapısına ilişkin de açıklamada bulunan Erdoğan, "Biz Güvenlik Konseyi'nin tamamı aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşan bir yapıya sahip olmasını öneriyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrası bir dünya yok. Tüm dünya ülkelerinin görev aldığı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin insanlığın vicdanı olacağını umuyoruz." dedi.